Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uočio ih Hubble

Vodeni gejziri visine 200 kilometara snimljeni na Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jupiterov ledeni mjesec Europa uočen je kako možda izbacuje vodu na površinu. NASA-in teleskop Hubble snimio je nešto što su znanstvenici ocjenili kao vodene gejtire visoke 200 kilometara.

Čini se kako Jupiterov ledeno-vodeni mjesec Europa na mahove visoko iznad površine izbacuje vodu iz svoje unutrašnjosti. Taj je mjesec poznat po tome da se ispod njegove ledene površine nalazi ogroman tekući ocean, koji bi mogao biti mjesto za pronalazak izvanzemaljskog života.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražite naše svemirsko dvorište INFOGRAFIKA Svih 9 oceana u Sunčevom sustavu na jednom mjestu Slika nije dostupna Svemirski misterij FOTO Znanstvenici već godinama ne mogu objasniti ovu fotografiju!

Na Saturnu i Jupiteru padaju DIJAMANTNE kiše!

"Pronašli smo nekakvu emisijsku mrlju na Europinom južnom polu. Bila je tamo tijekom sedam sati našeg promatranja i uvijek na istoj lokaciji", rekao je za Wired astronom Lorentz Roth sa Istraživačkog instituta Jugozapad u Teksasu.

Skriven materijal na površini

Ako su podaci s Hubblea točni i ako ti gejziri prodiru sve do oceana ispod ledene kore Europe, onda bi mogli na površinu izbacivati i materijal do kojeg bi inače teško bilo doći drugim metodama. Dodatne opservacije sa Zemlje ili putem sondi oko Europe, mogle bi analizirati uzorke tih gejzira u lovu na organski materijal te na taj način možda napokon i pronaći dokaz o drugim živim bićima izvan Zemlje.

Podaci s Hubblea predstavljeni su u četvrtak na godišnjoj konvenciji Američke geofizičke unije te ih se tek treba potvrditi iz drugog, neovisnog izvora. No, ako su podaci točni, Europa bi se pridružila Saturnovom mjesecu Enceladusu i Neptunovom Tritonu, za koje je poznato da imaju aktivne gejzire na površini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene