Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte!

VIDEO Trenutak kada crna rupa proždire planet koji joj se previše približio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su duboko u svemiru zapazili buđenje crne rupe, koja je 'zagrizla' u divovski planet koji joj se previše približio.

Nakon više desetljeća hibernacije, crna rupa u galaksiji NGC 4845 uočena je kako proždire dio ogromnog, ili planeta, ili propale zvijezde poznate kao 'smeđeg patuljka'. Znanstvenici nisu posve sigurni o kojem od dva tijela se radi, no sigurni su kako se to dogodilo jer se objekt previše približio crnoj rupi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Davno, davno Otkrili crnu rupu koja dovodi u pitanje sadašnje teorije njihova nastanka Slika nije dostupna 'Prvi smo koji su to napravili i takvi ćemo ostati zauvijek!' Europa je u srijedu ispisala povijest!

>> Pogledajte kako supermasivna crna rupa proždire crvenog diva!

Teleskop Europske svemirske agencije (ESA) prvi je uočio 47 milijuna svjetlosnih godina udaljen događaj u svemiru i to nakon što su zabilježili bljesak x-zraka, koji je dolazio iz navedene galaksije, prenosi CNET. Nakon ESA-e, isti događaj uočili su i NASA-ini i japanski opservatoriji.

Zaključak je kako je uočeni događaj bio na svojem maksimumu u siječnju 2011. godine te da je posvijetlio galaksiju NGC 4845 za 1.000 puta te na taj način astronomima omogućio da ga i zabilježe. Trebalo je punih godinu dana da se ta galaksija vrati u normalu, ističu znanstvenici.

Navedena crna rupa nalazi se u središtu te galaksije i veličine je 300.000 naših Sunca, a 'gricnula' je objekt koji je 14 do 30 puta veći od Jupitera, koji se crnoj rupi približio vjerojatno zbog gravitacijskog poremećaja.

U niže priloženoj animaciji, možete vidjeti kako je to otprilike izgledalo.

Uskoro će opservatoriji sa Zemlje imati priliku promatrati isti svemirski fenomen iz puno veće blizine, naravno, govoreći u stronomskim terminima. Naime, veliki plinski oblak približava se središtu naše galaksije i tamo bi trebao stići pred kraj tekuće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene