Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robotska kirurgija

Imate probleme sa sinusima? OVO bi vas moglo zanimati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeća priča mogla bi zainteresirati sve koji imaju problema sa sinusima: visok stupanj uspješnosti liječenja, brz zahvat i što je također vrlo važno - bez ijednog ožiljka - postižu liječnici na zagrebačkom Rebru. To je jedina bolnica u Hrvatskoj gdje se obavljaju robotske opreacije sinusa.

Prije pet godina, liječnici kažu, operacija ciste paranazalnih sinusa, bila bi nezamisliva. No, ne uz pomoć robotske kirurgije. 'Najteže stvari i najdublje smještene tumore i patološke procese sa sigurnošću velikom možemo ovim endoskopskim putem operirati', kaže prof. dr. sc. Ranko Mladina, pročelnik Odjela za kirurgiju uha, grla, nosa i kirurgiju glave i vrata.

Pročitajte i ovo Božićni duh na Rebru - 1 Pjevali se Zvončići VIDEO Božićni duh na Rebru, djeci s onkologije uz pjesmu podijelili poklone: “Iza ovih zidova je puno stresa i straha. Jako im znači” Slika nije dostupna NAPAD U BOLNICI Masovna tučnjava na Hitnom prijemu KBC-a Rebro: Uhićena dvojica mladića, policija traga i za ostalima

>> Zbog nerazumne upotrebe klima uređaja pune liječničke ordinacije

'Radi se o kirurškom postupku koji koristi sustav sa 1 mm preciznošću, što je vrlo važno kad operirate osjetljive strukture koje su na granici između lica i mozga', dodaje prof. dr. sc. Drago Prgomet, predstojnik Klinike uha, grla, nosa i glave i vrata. Takvu je operaciju nedavno prošla i mlada Riječanka, Delfina. Mislila je da ima problem sa sinusima, a zapravo je imala tumor koji se vrlo brzo širio.

'Kad sam dobila prvi put taj nalaz u Rijeci, ja sam ono došla i pogledala: ma daj, šta je to? Ma mogu se oni zabuniti. Ja sam to tako svojima doma rekla', rekla nam je Delfina Vuković iz Rijeke. No, zabune na žalost, nije bilo. Tumor se morao odmah ukloniti, jer je Delfina mogla oslijepiti. Operacija je prošla uspješno. 'Ona je sad pri kraju tretmana zračenja, koji je uobičajen način liječenja ovakvog tipa tumora', rekao je dr. Martin Jurlina, pročelnik Odjela za kranilomaksilofacijalnu kirurgiju.

Ono što je vrlo važno, na licu nema ožiljaka. 'Razlika za pacijente je ogromna zato što je oporavak brži, nema unakaženja. Znači, nema bespotrebnog, što mi kažemo, trošenja zdravog tkiva kako bi pristupili tumorskom polju', dodaje dr. Jurlina.

Unazad pet godina, KBC Zagreb jedini u Hrvatskoj koristi robotsku kirurgiju za ovakvu vrstu operacije. 'Nitko u Hrvatskoj tko ima potrebu za takvom vrstom operacije ne mora ići više vani. Dakle, niti na teret hrv. države, odnosno HZZO-a', ističe dr. Prgomet.

Tu je sreću imala mlada Delfina. 'To je najvažnije da se vratio osmijeh i pozitiva! Uvijek sam bila takva pa mi je to bilo i najvažnije', rekla nam je. Jer s osmijehom i oporavak je brži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene