Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadnut Saudi Aramco

Veliki hakerski napad na najveću naftnu kompaniju na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je odgovornost preuzela jedan hakerski kolektiv, postoje sumnje da iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji stoji Iran

Hakeri iz 'Cutting Sword of Justice' kolektiva pohvalili su se kako su prije desetak dana napali najveću naftnu kompaniju na svijetu – Saudi Aramco iz Saudijske Arabije. Prema informacijama koje su prenijeli na Huffington Postu i New York Timesu, hakeri su uspjeli ubaciti virus u računalni sustav Saudi Aramca te su navodno uništili oko tri četvrtine računala ove kompanije (najmanje 30 tisuća) koje su računalni stručnjaci Saudi Aramca morali staviti u 'karantenu' kako ne bi zarazili ostala računala.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini

Najopasnije cyber oružje razvili su Amerikanci i Izraelci i još 2008. napali Iran!

Iako iz ove kompanije nisu potvrdili hakerski napad, priznali su da su 15. kolovoza imali problema s mrežom koji je nastao zbog virusa te da je njihova ekipa IT stručnjaka odmah reagirala tako da virus nije imao nikakav utjecaj na svakodnevne operacije i naftna postrojenja nastavila su raditi bez problema.

Na New York Timesu kažu da su hakeri na internetu objavili podatke koji uključuju hakirane IP adrese Saudi Aramca te da bi to mogao biti dokaz da su zaista uspješno hakirali ovu kompaniju.

Trenutno nije poznato tko stoji iza ovih napada – spominje se čak da su oni financirani od neke države (možda čak i Iran), a ekipa iz 'Cutting Sword of Justice' najavila je nove velike napade na Saudi Aramco uz poruku ovoj kompaniji: 'Nećete nas moći zaustaviti'. Kao razlog napada navodi se osveta zbog podrške koju vlada Saudijske Arabije pruža režimima na Bliskom Istoku i 'sponzorira ih s naftom'.

Amerikanci razvili novo opasno cyber oružje?

Rob Rachwald iz sigurnosne kompanije Imperva rekao je da su se hakeri u tzv. haktivističkim napadima (dakle, u napadima s kojima žele nešto poručiti, a ne ostvariti profit) do sada koristili DDoS metodama putem kojih bi privremeno onesposobili pristup internetskim stranicama te da nisu koristili malware.

Upravo zbog korištenja malwarea on sumnja da bi ovaj hakerski napad mogao biti sponzoriran od neke države pa da nije riječ o haktivizmu te upozorava na velike opasnosti do kojih bi moglo doći ako bi i haktivisti u budućnosti počeli koristiti malware u svojim akcijama.

Na New Yorku Timesu kažu kako se Saudijska Arabija obvezala da će nadoknaditi nestašicu nafte koju bi mogle izazvati sankcije nametnute Iranu te bi upravo to mogao biti razlog zbog kojeg je Teheran mogao financirati hakerski napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene