Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mehanički pokolj

Velika prijetnja čovječanstvu: Želimo li živjeti u ovakvom svijetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želimo li živjeti u svijetu u kojem nas, na temelju algoritma koji donosi odluku, mogu ubiti roboti, bilo da smo vojnici, bilo da smo samo kolateralne žrtve napada?

'Oni još ne postoje, ali kada se pojave, predstavljat će veliku prijetnju čovječanstvu' – ovako se često opisuju tzv. roboti ubojice koje vojske nekih država već duže vrijeme razvijaju i koji bi u budućnosti trebali zamijeniti vojnike na ratištima. Ono što je najopasnije kod ovakvih robota jest što bi oni sami trebali donositi odluke u sukobima, odnosno sami će odlučivati koga će napadati i ubijati te je jasno kakvi bi problemi za čovječanstvo mogli nastati kada bi se ovakvi roboti oteli kontroli.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Zabranite Terminatore: Prijeti nam opasnost od 'robota ubojica'!

Brojne organizacije pokušavaju zaustaviti razvoj robota ubojica, a o njima bi se uskoro trebalo raspravljati na sastanku UN-a u Ženevi na kojem će, među inim, o svim prednostima i manama ovakvih robota raspravljati i dva stručnjaka za robotiku, profesori Ronald Arkin i Noel Sharkey. Iako roboti koji bi mogli potpuno autonomno odlučivati o metama napada još ne postoje, s obzirom na veliki napredak u tehnologiji posljednjih godina, oni su sve su bliže realnosti, a osim mogućnosti da se otmu kontroli i poubijaju vojnike i civile, jedan od problema na koji mnogi upozoravaju jest i njihova odgovornost za te napade i žrtve.

Naime, s obzirom da takvi roboti sami odlučuju o napadima i metama, pitanje je tko bi bio odgovoran kada bi jedan takav robot npr. napao krivu kuću i u njoj pobio civile. 'Nitko ne može biti siguran da će autonomna oružja, odnosno roboti poštivati međunarodne zakone', komentirao je za BBC Noel Sharkey ovaj problem i upozorio kako još nema dijaloga između država o robotima ubojicama, što predstavlja 'veliki rizik i prijetnju za čovječanstvo'.

Oni koji se zalažu za nastavak razvoja, odnosno korištenje ovakvih robota u budućnosti vjeruju kako su trenutni zakoni vezani uz ratno pravo dovoljni za rješavanje svih potencijalnih problema. Ronald Arkin vjeruje kako bi ovakvi roboti mogli uvelike smanjiti broj žrtava u ratovima, no strahuje od organizacija i lobija koji žele požuriti s njihovim razvojem i što prije dovesti ovakve robote na ratišta.

Zaustavite 'robote ubojice' prije nego bude PREKASNO

On se zalaže samo za privremenu odgodu njihova korištenja (sve dok se ne osiguraju uvjeti za njihovo sigurno korištenje) i smatra da bi takvi roboti bolje od ljudi mogli procijeniti situaciju na terenu i odlučiti kada bi trebali započeti s bojnim djelovanjem.

Još jedan od protivnika ovakvih robota profesor Christof Heyns prošle je godine posebnom vijeću UN-a predstavio izvještaj o mogućim posljedicama razvoja ovakvih robota – upozorio je na opasnost od 'mehaničkog pokolja' te je postavio pitanje želimo li u budućnosti živjeti u svijetu 'u kojem nas, na temelju algoritma koji donosi odluku, mogu ubiti roboti, bilo da smo vojnici, bilo da smo samo kolateralne žrtve napada'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene