Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govori 26 jezika

Tehnologija Zvjezdanih staza je tu, poslušajte 'univerzalnog prevoditelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad je Apple u svoj iPhone 4S ugradio virtualnog glasovnog asistenta Siri, nastala je opća pomama. No, Microsoft već ima spreman software, koji će Siri - pojesti za doručak.

Iz Microsoftovih istraživačkih laboratorija stigao je demo računalnog softwarea, kojeg bi se, radi lakšeg shvaćanja šire publike, moglo jednostavno nazvati univerzalnim prevoditeljem. Program je dizajniran tako da gotovo u realnom vremenu glasovno prevodi razgovor između dvoje ljudi s jednog jezika na drugi i nazad.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija" Slika nije dostupna Za strane jezike Kao u Star Treku! Predstavljen softver koji će mnogima olakšati život!

>> Izum: Naočale kao univerzalni prevoditelj

Program je javnosti predstavljen na konvenciji TechFest 2012, a posebnost tog programa je i ta što zadržava boju, naglasak i intonaciju glasa govornika, dok prevodi između čak 26 jezika, koliko je ih je trenutno podržano. Ipak, da ne bi ostali u potpunosti zaprepašteni, univerzalni prevoditelj kod izgovora nekih slova ostavlja trag robotskog digitalnog glasa. No ipak, unatoč tome program iznenađujuće dobro oponaša govornika u čitavom procesu.

A sada i 'kvaka' u svemu tome. Da bi program zapravo počeo raditi u gotovo realnom vremenu, potrebna mu je takozvana 'aklimatizacija' na govorne karakteristike osoba, a to traje otprilike sat vremena, što i nije puno. nakon početnih sat vremena, jezik prestaje biti prepreka u komunikaciji, a prijevod u govornom obliku stiže gotovo instantno.

Jedna od ideja jest naučiti jednog dana i naše mobitele da se priviknu na naš govor te razgovarati s drugima putem njih u realnom vremenu, bez obzira na jezik (naravno, ukoliko se radi o jednom od 26 trenutno podržanih jezika). kako zvuči simultani prijevod, poslušajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene