Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za strane jezike

Kao u Star Treku! Predstavljen softver koji će mnogima olakšati život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoftov softver prevodi i direktno 'izgovara' riječi korisnika na kineski jezik te se u toj kompaniji nadaju da će zahvaljujući njemu u budućnosti srušiti sve jezične barijere.

Posljednjih 60 godina računalni stručnjaci pokušavaju razviti i usavršiti sustav koji će razumjeti i prevesti riječi koje ljudi izgovaraju, a čini se da u tom razvoju prednjači Microsoft čiji bi nam novi softver na kojem posljednjih godina rade trebao omogućiti da bez problema 'govorimo' većinu svjetskih jezika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potrošio milijardu kuna Veliki obožavatelj Star Treka sagradio zgradu po uzoru na Enterprise Slika nije dostupna Skype Translate Tehnologija iz Zvjezdanih staza: Ovo je revolucija u prevođenju!

Ovaj je softver na konferenciji u Kini nedavno demonstrirao Rick Rashid iz Microsofta te je, dok je pričao na engleskom, softver njegove riječ automatski prevodio na kineski i 'izgovarao ih' (glas je bio sličan Rashidovom) tako da se činilo da on zaista priča kineski.

Rashid je na blogu napisao kako do sada čak i najbolji sustavi za prepoznavanje govora nisu mogli prepoznati 20-25 posto riječi, no Microsoftovi istraživači u posljednje dvije godine koristeći tzv. Deep Neural Networks tehniku uspjeli su smanjiti pogreške pri prepoznavanju govora za čak trideset posto u odnosu na prijašnje metode.

Ranije je stupanj pogrešaka iznosio jednu pogrešnu riječ na svakih 4 do 5 izgovorenih, dok je njihov sustav smanjio broj pogrešaka – jedna pogrešna riječ svakih sedam do osam izgovorenih riječi.

Aplikacija koju su mnogi jedva dočekali!

Iako je ovo i dalje daleko od savršenog, Rashid kaže da predstavlja veliki napredak u daljnjem razvoju sustava za prepoznavanje govora te se 'ova tehnologija pokazala jako korisnom i obećavajućom'.

Nakon izgovorenih riječi sustav prvo prevodi te riječi na kineski jezik, nakon toga mijenja njihov redoslijed kako bi ih prilagodio kineskom te ih izgovara glasom govornika. Kako bi sustav prevedene riječi reproducirao glasom govornika, Rashid je morao sat vremena snimati svoj govor na engleskom, a softver je morao snimiti nekoliko sati govora na kineskom jeziku.

Rashid i Microsoft nastavit će s daljnjim razvojem ovog softvera te se nadaju da će za nekoliko godina imati razvijen sustav koji će moći 'srušiti sve jezične barijere' te da ćemo u budućnosti moći 'razgovarati' na velikom broju svjetskih jezika. Na blogu kojeg je napisao na stranici technet.com, Rashid je zaključio da ipak nećemo morati čekati 22. stoljeće kako bi dobili uređaj sličan univerzalnom prevoditelju iz Star Treka, već da bi takav uređaj mogli imati već u nekoj bližoj budućnosti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene