Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PaperTab

Tablet budućnosti: Savitljiv i tanak kao papir!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
PaperTab je savitljiv i tanak poput papira te bi ova tehnologija za pet do deset godina mogla zamijeniti tradicionalne ekrane, ali i - papir

Brojne su kompanije na CES sajmu u Las Vegasu predstavile tablete različitih dijagonala ekrana - od sedam inčnih modela poput Acerove Iconije B1-A71 preko klasičnih modela i hibrida koji rade na Androidu, odnosno Windows 8 operativnom sustavu pa do Lenovovog 27 inčnog uređaja koji se može koristiti kao stolno računalo, ali i kao tablet.

Napravljen mobitel tanak i savitljiv poput papira

Ipak, jedan od zanimljivijih, ali i revolucionarnijih tableta koji su predstavljeni ovog tjedna je PaperTab, uređaj dijagonale ekrana od 10,1 inča kojeg su razvili znanstvenici s jednog sveučilišta u Kanadi u suradnji s Paper Logicom i Intelom. Ovaj je uređaj tanak i savitljiv poput papira te donosi zanimljive nove načine interakcije i upravljanja, a na stranici popsci.com kažu da cilj proizvođača ovog uređaja nije ‘napraviti savitljivi iPad’, već promijeniti način na koji koristimo tablete te bi ga mogli koristiti poput listova papira.

Moguće je povezati do deset PaperTabova te na njima koristiti različite dokumente i aplikacije u isto vrijeme, odnosno moguće ih je povezati u jedan veliki ekran te jednostavno prebacivati podatke između povezanih tableta dodirom prsta. Korištenje ovih tableta trebalo bi olakšati rad s velikim brojem dokumenata jer korisnici neće morati stalno prebacivati dokumente i aplikacije na tabletima i računalima, već će se svi oni nalaziti uvijek otvoreni na više modela PaperTabova i bit će međusobno povezani.

Može li ovaj tablet ugroziti dominaciju iPada?

Savitljiv ekran ovom tabletu omogućuje i drugačiji način navigacije pa se njime upravlja savijanjem rubova ekrana - ako čitate neki dokument i želite okrenuti stranicu prema naprijed, potrebno je samo saviti desni dio ekrana, dok se savijanjem lijevog dijela ekrana stranica okreće prema nazad.

Iako je ovaj PaperTab još u fazi prototipa i nije poznato kada bi se ovaj ili slični uređaji mogli pojaviti na tržištu, u Intelu vjeruju da bi ova tehnologija za pet do deset godina mogla zamijeniti tradicionalne ekrane, a možda čak i papir

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene