Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Google i Apple

Suradnja umjesto tužbi: Popravljaju se odnosi velikih rivala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Steve Jobs je govorio kako će potrošiti i zadnji novčić kako bi uništio Android, a danas se situacija promijenila te su odnosi Applea i Googlea sve bolji.

Apple i Google veliki su konkurenti na tržištima računala, online usluga te pogotovo na mobilnom tržištu na kojem iOS, odnosno iPhone i Androidi vode veliku bitku za stotine milijuna korisnika. Odnosi ovih kompanija naročito su zahladili nakon što je Google predstavio svoj mobilni operativni sustav Android te je Jobs nedugo nakon toga izjavio kako će potrošiti svaki novčić kako bi uništio Android te kako je 'spreman za termonuklearni rat' zbog Androida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korisnici bijesni 'Google konačno priznao': Ako koristite Gmail, ne očekujte privatnost! Slika nije dostupna Novi problemi za Apple Norvežani protiv Applea: Zabranili im fotografiranje Osla!

Jobs je bio spreman za 'termonuklearni rat'!

Vrhunac ovog sukoba bio je prošle godine kada je Apple iz operativnog sustava za iPhone i iPad izbacio Googleove karte – iako su Googleovci strahovali od tog Appleovog poteza, on se na kraju pretvorio u pravu noćnu moru za Apple, a ne za Google. Kao što je dobro poznato, korisnici su bili iznimno nezadovoljni kvalitetom Appleovih karata i brojnim krivim informacijama na njima zbog čega se Tim Cook čak morao ispričati milijunima korisnika, a ovaj je propust platio Scott Forstall koji je na kraju morao napustiti kompaniju.

Ipak, čini se da su se stvari s vremenom promijenile, a to je potvrdio i izvršni predsjednik kompanije Eric Schmidt koji je na konferenciji u Idahou prošlog tjedna rekao kako su se odnosi između Applea i Googlea tijekom protekle godine popravili te su predstavnici ovih kompanija održali brojne zajedničke sastanke.

Nove optužbe: Android je Googleov trojanski konj!

Na Reutersu kažu kako nije poznato o čemu je na sastancima raspravljala ekipa iz Applea i Googlea, no Schmidt je napomenuo kako ove kompanije vode 'konstantne poslovne razgovore vezane uz brojne teme' te da je sastanke vodio Googleovac Nikesh Arora.

Zanimljivo je da je Schmidt ranije bio član Appleovog upravnog odbora, no kako su ove kompanije s vremenom postale konkurenti, odnosi između njih su se zaoštrili (pogotovo nakon predstavljanja iPhonea, odnosno Androida) te je Schmidt morao napustiti Appleov odbor.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene