Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijednost 15-20 milijardi dolara

Stopama Facebooka: Twitter najavio izlazak na burzu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Twittera su izlazak na burzu objavili porukom na Twitteru, a analitičari procjenjuju da b vrijednost ove kompanije trebala iznositi između 15 i 20 milijardi dolara

.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele prikupiti 1,8 milijardi dolara Velika očekivanja: Twitter danas izlazi na burzu! Slika nije dostupna Zbog tipfelera NAJGORA KUPNJA: Koja pogreška burzovnih mešetara!

Nakon prošlogodišnjeg izlaska Facebooka na burzu koji se u kratko vrijeme pretvorio iz euforije u katastrofu, da bi nakon više od godine dana cijena dionice ostvarila najveću vrijednost u povijesti, sada je došlo vrijeme za inicijalnu javnu ponudu dionica druge najpopularnije društvene mreže na svijetu – Twittera.

Ova je kompanija informaciju o izlasku na burzu objavila, naravno, putem tvita, a iako ćemo do početka trgovanja njenim dionicama slušati brojne analize oko vrijednosti i potencijalne buduće zarade ove kompanije, sigurno je da ona ipak neće privući toliko medijske pažnje niti će se analitičari razbacivati prevelikim ciframa kao što je to bio slučaj prilikom izlaska Facebooka na burzu kada su neki govorili o vrijednosti od čak 200 milijardi dolara.

Pogledajte sedam najvažnijih događaja u povijesti Twittera!

Službene informacije o točnom datumu izlaska na burzu još nisu poznate te iz Twittera nisu objavili nikakve dodatne podatke vezane uz njihov IPO, a prema informacijama eMarketera koje su prenijeli na BBC-u, privatni investitori trenutno procjenjuju vrijednost Twittera na 10 milijardi dolara te se očekuju da će ova kompanija u 2013. godini ostvariti prihod od 583 milijuna dolara.

Samo nekoliko dana prije najave izlaska na burzu Twitter je preuzeo MoPub, kompaniju čija oglašivačka platforma poslužuje preko milijardu oglasa na mobilnim uređajima dnevno i koja bi im trebala pomoći u poboljšanju mobilnog oglašavanja i povećanju zarade te je vrijednost ove akvizicije procijenjena na 350 milijuna dolara.

Ekipa iz Twittera očigledno želi izbjeći probleme u kojima se našao Zuckerberg nakon izlaska na burzu kada su mnogi analitičari kritizirali nedostatak mobilne strategije Facebooka koja je bila jedan od glavnih razloga velikog pada cijena dionica tijekom prvih mjeseci javnog trgovanja dionicama.

'Twitter je od početka bio manje ili više prvenstveno mobilna platforma' rekao je novinarima BBC-a Clark Fredriksen s eMarketera i dodao da, iako se danas ova mreža koristi na svim platformama, oni su napravili odličan posao unovčavanjem velikog broja mobilnih korisnika.

Intervju s kreatorom Twittera Jackom Dorseyem na CBS-u

Tržišni analitičari smatraju da je izlazak Twittera na burzu novi korak ka daljnjem rastu kompanije jer će na ovaj način dobiti novac kojeg mogu ulagati u nove projekte i akvizicije te će također nagraditi investitore koji su tijekom godina već uložili više od milijardu dolara u kompaniju, ali i zaposlenike koji također očekuju veliku zaradu nakon IPO-a.

Vrijednost Twittera prilikom izlaska na burzu trebala iznositi između 15 i 20 milijardi dolara, a Colin Gillis iz BGC Partnersa kaže kako je trenutno teško procijeniti kolika će biti potražnja za njihovim dionicama dok iz kompanije ne objave službenu procjenu vrijednosti, a na nju će utjecati i drugi faktori poput dodatnih izvora zarade pored oglašavanja.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene