Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidljiv usred bijela dana

Spektakl 2013.: Komet koji svijetli 15 puta jače od Mjeseca proći će pored Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je jedan od najspektakularnijih događaja koje ljudsko oko može vidjeti. Sljedeće godine bi pokraj Zemlje trebao proći komet sjajniji od Mjeseca.

Komet ISON boravi u Sunčevom sustavu, a na svom putu prema Suncu će u studenom i prosincu biti vidljiv sa Zemlje. Pretpostavlja se kako će ovaj komet svijetliti jače od bilo kojeg kometa u prošlom stoljeću, te će biti vidljiv čak usred bijela dana, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispisala je povijest ROSETTA ZAVRŠILA MISIJU Zabila se u komet i naprasno izgubila kontakt s letjelicom Slika nije dostupna Nema rep Otkriven misteriozan komet koji možda krije tajnu postanka Zemlje

Ovo putovanje prema Suncu vjerojatno će mu biti i posljednje u Sunčevu sustavu jer će na kraju 'uroniti' u Sunce. Komet se trenutno kreće od smjera Jupitera, a kako se približava Zemlji, on može proizvesti nevjerojatnu svjetlost koja je sjajnija čak i od Mjesečeve, a moguće je da će se ona vidjeti i usred dana.

>> Spektakularno: Pogledajte prvi ikad snimljen udar kometa u Sunce!

Ako komet ISON ipak preživi susret sa Suncem, proći će milijuni godina prije nego se vrati u Sunčev sustav. Komet će svijetliti tako što će Sunčeva toplina pretvoriti led unutar kometa izravno u plin koji onda odašilje svjetlosne repove koji mogu ići stotinama tisuća kilometara u dužinu.

Očekuje se da će početi svijetliti krajem studenog i početkom prosinca sljedeće godine. 'Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće. Prizor na večernjem nebu iznad Velike Britanije bit će spektakularan', rekao je predsjednik Astronomskog društva Robin Scagell.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene