Obavijesti Video Pretražite Navigacija
YotaPhone

Rusi predstavili revolucionarni telefon s dva ekrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa stražnje strane ovog telefona nalazi se štedljivi e-ink ekran koji je idealan za čitanje i za prikazivanje obavijesti s društvenih mreža, vremenske prognoze i drugih informacija

Većina posljednje predstavljenih naprednih modela pametnih telefona donosi opcije poput velikih ekrana, sve jačih procesora i podrške za LTE, no ti uređaji ipak ne donose neke revolucionarne novitete. Posljednja inovacija na mobilnom tržištu tako ne dolazi iz Samsunga, Applea, Nokije ili HTC-a, već iz – Rusije.

Kompanija Yota Devices na svojoj je internetskoj stranici najavila YotaPhone, pametni telefon koji ima dva ekrana – s prednje strane nalazi se klasičan LCD ekran kakav se isporučuje i na ostalim telefonima, no sa stražnje strane telefona nalazi se (crno-bijeli) e-ink ekran kakav se koristi i u čitačima e-knjiga.

Velika prednost ovakvih ekrana u odnosu na LCD-e jest mala potrošnja baterije te u Yota Devicesu vjeruju da će njihov uređaj privući veliki broj korisnika jer će im omogućiti pregledavanje noviteta na društvenim mrežama, vremenske prognoze i mailova bez konstantnog 'buđenja' glavnog ekrana.

Naime, s obzirom na štedljivost, na stražnjem ekranu moći će se stalno prikazivati poruke i statusi s društvenih mreža i mailovi, a korisnici će na njima moći i čitati internetske stranice te za te opcije neće morati stalno aktivirati prednji ekran koji puno više troši bateriju.

Ovo je 12 najboljih pametnih telefona u 2012. godini!

Dijagonala oba ekrana iznosi 4,3 inča (rezolucija prednjeg iznosi 1280x720 piksela), telefon radi na 1,5GHz dvojezgrenom procesoru i Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android, verziji 4,2 Jelly Bean te ima 2GB RAM-a i 32, odnosno 64GB interne memorije.

Izvršni direktor ove kompanije Vladislav Martynov rekao je novinarima The Wall Street Journala kako je njihov telefon drugačiji od konkurencije te da su današnji telefoni dosadni jer na mobilnom tržištu u posljednjih pet-šest godina nije bilo previše inovativnosti, a njihov telefon donosi upravo to – inovaciju.

On je svjestan svih izazova na tržištu, pogotovo činjenice da je njihov brand nepoznat u svijetu (a mnogim je korisnicima upravo brand telefona jako važan prilikom odabira i ne žele riskirati s kupovinom telefona nekog nepoznatog proizvođača), ali vjeruje da će inovativnost koju donosi ipak privući veliki broj korisnika.

Službeno prikazivanje ovog telefona najavljeno je na Mobile World Congressu koji će se u veljači sljedeće godine održati u Barceloni, dok bi se u prodaji na ruskom tržištu trebao pojaviti tijekom trećeg kvartala 2013., a nakon toga ga možemo očekivati i na europskom i američkom tržištu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene