Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadogradnja Windowsa

'Procurile' fotografije: Microsoft priprema Windows Blue

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja godine trebala bi se pojaviti nadogradnja operativnog sustava Windows koja će donijeti neka poboljšanja u odnosu na Windows 8

Iako se nova verzija Windowsa na tržištu pojavila nedavno, Microsoft već priprema prvu veliku nadogradnju (Windows Blue - za koji neki kažu da bi mogao biti i poseban OS) koja bi korisnicima trebala postati dostupna već do kraja godine. Iz Microsofta još ne spominju ovu verziju Windowsa, no prošlog tjedna na mreži su se pojavile fotografije koje nam pokazuju što možemo očekivati od Windowsa Blue.

'Osmica nije ništa bolja od Windows Viste!'

Na The Vergeu kažu da će Microsoft s novim softverom popraviti neke nedostatke Windowsa 8 kojeg korisnici nisu dobro prihvatili te je većini i dalje draža 'Sedmica', što pokazuje i spor porast udjela Windowsa 8 na tržištu operativnih sustava.

Objavljene fotografije pokazuju da će Windows Blue donijeti veće mogućnosti personalizacije početnog ekrana te će korisnici na njemu moći koristiti nekoliko različitih veličina pločica (tiles) koje prikazuju aplikacije, slično kao i na Windows Phone 8 operativnom sustavu – korisnici će na Start ekranu moći stavljati još manje i veće pločice u odnosu na trenutno dostupne veličine tilesa te će imati puno veći izbor u odabiru boje pozadine početnog ekrana.

Windows Blue omogućit će i nove 'snap' opcije tako da će se dvije aplikacije na ekranu moći prikazati u omjeru 50-50, a podržana je i mogućnost prikazivanja četiri 'snap' aplikacije. Također, na The Vergeu kažu da Microsoft radi i na podršci za više monitora tako da će se svaka 'snap' aplikacija moći prikazivati na posebnom monitoru.

Ova verzija Windowsa omogućit će i bolju kontrolu nad opcijama i postavkama aplikacija i promjenama njihove veličine na glavnom ekranu, poboljšana je i integracija SkyDrivea, a Windows Blue isporučivat će se i s Internet Explorerom 11.

Pogledajte najzanimljivija Windows 8 računala!

Oni koji Windowse koriste na uređajima s ekranima osjetljivim na dodir dobit će i neke nove mogućnosti upravljanja dodirom pa će se tako na Start ekranu dodirom prsta s donje strane ekrana prema gore otvoriti popis svih aplikacija, dok će u desktop prikazu pokreti prstima po ekranu gore ili dole otvoriti opcije upravljanja aplikacijama poput 'snap' prikaza.

Službenih informacija o ovoj verziji Windowsa trenutno nema – očekuje se da će public preview verzija postati dostupna tijekom sljedećih mjeseci, dok bi se konačna verzija trebala pojaviti do kraja godine, a neke glasine čak kažu da bi Microsoft mogao naplaćivati ovu nadogradnju svog operativnog sustava.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene