Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po pravilima američke vlade

Počeo projekt koji će nam promijeniti živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evo tko stoji iza jednog od najambicioznijih projekata...

Google je jedna od najvećih svjetskih kompanija čijim se proizvodima poput tražilice, Gmaila ili Androida koristi više od milijarde ljudi, no planovi ove kompanije za budućnost puno su veći od pretraživanja interneta ili razvoja operativnog sustava za pametne telefone. Oni žele omogućiti pristup internetu i ljudima na područjima na kojima internet nije dostupan putem posebnih balona koji će služiti kao internetske pristupne točke, razvijaju automobile bez vozača koji bi mogli biti budućnost prijevoza i uvelike smanjiti broj prometnih nesreća, a u posljednje vrijeme sve više ulažu u robotiku.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Evo kako Google želi promijeniti svijet!

Pored navedenog, ova je kompanija nedavno najavila jedan od svojih najambicioznijih projekata (Baseline) kojeg su na nekim internetskim stranicama opisali kao 'potragu za savršenim čovjekom'. Naime, u okviru ovog projekta Google, zajedno sa znanstvenicima s Dukea i Stanforda, želi saznati kako se ponaša ljudsko tijelo kada je u potpunosti zdravo, što bi moglo 'dramatično unaprijediti modernu medicinu'.

U njihovom istraživanju sudjelovat će (anonimni) volonteri te će znanstvenici, na temelju prikupljenih zdravstvenih podataka, pokušati definirati zdravo stanje ljudskog tijela. Prikupljat će se podaci o metabolizmu, krvi, reakcijama na lijekove, otkucajima srca, proteinima itd., a svi će se ti podaci analizirati i usporediti sa životnim stilom osoba, njihovim godinama, svakodnevnim navikama i drugim faktorima kako bi se pokušala dobiti što detaljnija slika njihovog zdravstvenog stanja.

Na The Guardianu napominju kako je jedan od problema današnje medicine što mnogi pacijenti često dolaze doktorima kada je stanje njihove bolesti već uznapredovalo, što uvelike otežava liječenje. Ako bi Google uspio definirati 'zdravo stanje ljudskog tijela', bilo bi puno lakše ranije uočiti opasne bolesti i pokušati ih izliječiti prije nego se pojave prvi simptomi, odnosno prije nego se razviju.

U tijeku je 'bitka za oblikovanje budućnosti'

U ovom će istraživanju na početku sudjelovati 175 volontera iz raznih dijelova SAD-a, a s vremenom će se ta brojka proširiti na oko 400 volontera – početna istraživanja počet će se ovog ljeta i povećavat će se do kraja godine, dok dugoročni plan obuhvaća istraživanja duža od deset godina.

Treba napomenuti da će Baseline istraživanje biti pod striktnim pravilima američke vlade te Google neće imati pristup zdravstvenim podacima osoba koje sudjeluju u istraživanju, a u ovoj kompaniji kažu da je njihov jedini cilj pomoći u medicinskim i znanstvenim istraživanjima koje će financirati i u kojima će se koristiti njihovi inženjeri i veliki računalni resursi.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene