Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umalo pa čitaju...

Pavijani razlikuju smislene riječi od niza nasumičnih slova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pavijani razlikuju napisanu riječ sa značenjem od slovnog niza koji značenja nema, potvrdilo je čak 300.000 testova provedenih na šest majmuna.

Nova istraživanja pokazuju da su pavijani sposobni izvesti osnovne zadatke čitanja, rezultati su to studije objavljene u posljednjem izdanju magazina 'Scienece'. Studija je provedena u Francuskoj, a pokazala je da su prvi koraci čitanja daleko instinktivniji nego što su znanstvenici mislili.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Također se ukazuje na to da bi neljudski primati mogli biti pametniji nego što mislimo. Ovaj je eksperiment proveden na sljedeći način: Pavijan sjedi ispred monitora, a na njemu se prikazuju riječi. Sa svakom riječi koja se pojavi na monitoru, ponuđene su dvije ikonice (plus i krug) koje majmun može pritisnuti. Zadatak majmuna je da pritisne ikonu plus kada je na monitoru napisana riječ koja ima značenje, a ikonu krug kada ga nema.

Pavijani su na zadatke odgovarali prilično brzo, u razmaku od najviše nekoliko sekundi. Tako su pokazali vještinu za koju neki znanstvenici kažu da je oblik 'predčitanja'. Na monitoru je svaki put bio prikazan niz od četiri slova. Neki su nizovi bile riječi, dok su druge bila tek nasumce izabrana i poredana slova. Znanstvenici smatraju kako su majmuni prepoznali uzorak prema kojem nastaju riječi.

>> Zbog dvije molekule čovjek govori, a majmun ne

Tijekom 300.000 testova, koliko ih je provedeno sa šest pavijana, oni su pokazali da razlikuju slogove koji imaju značenje od onih koji to nemaju. Točno su odgovarali na tri od četiri riječi. 'Oni ne razumiju što te riječi znače i samo ih lome na dijelove', rekao je za APTN Jonathan Grainger, jedan od autora studije i kognitivni psiholog na Sveučilištu Aix-Marseille u Francuskoj.

Kada su pritisnuli pravu ikonu na monitoru, pavijani su bili nagrađeni hranom. Iako je eksperiment proveden u Francuskoj, istraživači su koristili engleske riječi jer je to jezik koji se koristi u znanosti, kaže Grainger. Rekao je da im već postojeći kapaciteti u mozgu mogu dopustiti da prepoznaju uzorke i objekte, te da možda tako mi ljudi također prvo učimo čitati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene