Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijagonala samo 9,6 inča

Ovo je najmanji 4k ekran na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ultra HD (4k) ekrani do sada su ugrađivani u televizore s dijagonalama od čak 84 inča, a dijagonala Ortusovog 4k ekrana iznosi samo 9,6 inča

Japanska kompanija Ortus Technology najavila je razvoj 'najmanjeg 4k LCD ekrana na svijetu' kojeg će službeno prikazati već sljedeći mjesec. Dijagonala njihova ekrana iznosi 9,6 inča, uz rezoluciju od čak 3,840 x 2,160 piksela (više od osam milijuna piksela, uz gustoću od 458 piksela po inču) te na stranici phys.org kažu da bi se ekrani ovako male dijagonale i velike rezolucije (teoretski) mogli koristiti i u mobilnim uređajima poput tableta.

I televizori postaju sve 'pametniji'!

Rezolucija ekrana većine novih televizora na tržištu iznosi standardnih 1920x1080 piksela, no u posljednje vrijeme proizvođači su u svoje top modele televizora počeli ugrađivati ekrane 4k rezolucije – 3,840 x 2,160 piksela koja se još naziva i Ultra High Definition, odnosno Ultra HD te su LG i Sony predstavili su Ultra HD televizore dijagonale čak 84 inča.

 

Ovaj 4k standard namijenjen je ponajviše televizorima velike dijagonale jer veći broj piksela omogućava oštriju i bolju sliku na tako velikim ekranima, a trenutno najveći problem tehnologije jest previsoka cijena – trenutno dostupni TV-i koštaju oko dvadesetak tisuća dolara te nedostatak sadržaja u Ultra HD formatu.

S obzirom da je 4k standard namijenjen velikim televizorima te da će, kako kažu na phys.org, 'ljudsko oko teško primijetiti razliku u veličini ovih ultra malih piksela' na malim ekranima, Ortusove ekrane ipak ne trebamo tako skoro očekivati u tabletima ili malim prijenosnim računalima.

Umjesto toga, u ovoj kompaniji male 4k ekrane namjeravaju isporučivati kompanijama koje razvijaju medicinske uređaje, profesionalne video kamere i slične uređaje. Iz Ortus Tehnologyja najavili su da će ovaj 9,6 inčni 4k ekran prikazati na tehnološkom sajmu koji će se sljedećeg mjeseca održati u Munchenu, a bit će zanimljivo vidjeti usporedbe prikaza slike na ovom ekranu i na ekranima iste ili slične dijagonale kakvi se danas nalaze u tabletima.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene