Obavijesti Video Pretražite Navigacija
‘Zbog ovog želim umrijeti’

Opasnosti koje donosi nova opcija pretraživanja na Facebooku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada korisnicima Facebooka postane dostupan novi način pretraživanja, sigurno je da će većina njih pretraživati puno više stvari nego do sada - mnogi su se šokirali kada su saznali da Facebook sve te pretrage pamti!

Mark Zuckerberg prije nekoliko dana predstavio je novi način pretraživanja na Facebooku - Graph Search koji bi nam trebao omogućiti lakše pronalaženje informacija i drugih korisnika ove društvene mreže na temelju njihovih interesa, fotografija i slično. Graph Search trenutno je u fazi testiranja te je dostupan jako malom broju korisnika, a dio onih koji su ga testirali smatra da je riječ o zanimljivoj i korisnoj opciji koja će dodatno unaprijediti ovu mrežu, no kao što je to bio slučaj i nakon predstavljanja Timelinea, novi način pretraživanja donosi određene opasnosti koji bi mogle uzrokovati (velike) probleme nekim korisnicima.

Pročitajte i ovo Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..." Pojačane patrole na francuskim ulicama najviši stupanj pripravnosti Zbog islamističkog napada Francuska mobilizirala još 7000 vojnika za patroliranje ulicama

Zuckerberg predstavio Graph Search - novi način pretraživanja Facebooka

Na jednu od tip opasnosti neki su novinari upozorili odmah nakon predstavljanja Graph Searcha, a to je da bi se ime korisnika moglo pojaviti u rezultatima nekih ‘čudnih’ pretraživanja.

Naime, ova se opcija pretraživanja bazira na stvarima koje korisnici lajkaju i grupama koje prate na Facebooku, a s obzirom da su brojni korisnici ove mreže tijekom godina lajkali različite stvari i grupe - od kojih su na neke potpunosti zaboravili (danas ih možda ne bi lajkali), dok su neke grupe možda lajkali iz šale, njihovo će se ime pojavljivati prilikom pretraživanja tih pojmova - na Gizmodu su objavili primjere u kojima se neke korisnike, zbog nekih grupa koje prate, može povezati sa seksizmom i rasizmom.

Druga velika opasnost na koju upozoravaju u Huffington Postu jest što Facebook pamti sve što korisnici pretražuju na ovoj mreži - s obzirom da mnogi korisnici na ovoj mreži ‘uhode’ druge osobe, a često bivše partnere kojima pregledavaju sve statuse, fotografije i prijatelje s kojima se druže, jasno je koliko može biti nezgodno da se ovih podataka domognu druge osobe - npr. sadašnji partneri.

Zbog ovog želim umrijeti’, ‘Umrla bih ako bi ove informacije postale javne’, neki su od komentara koje su na Twitteru objavili korisnici Facebooka kada su shvatili da na Facebooku postoji opcija putem koje je moguće vidjeti sve što ste (i koga ste) pretraživali na ovoj mreži.

Treba napomenuti da ovi podaci nisu javno dostupni te svaki korisnik može pregledavati samo svoju povijest pretraživanja, no s obzirom da neki korisnici dijele računala sa svojim partnerima/ukućanima, odnosno da su uvijek prijavljeni na Facebook na svojim računalima, osobe koje imaju pristup njihovim računalima (partneri) lako se mogu dokopati tih informacija i saznati da npr. njihovi muževi/žene svakodnevno pregledavaju profile svojih bivših partnera i na Facebooku pretražuju informacije o novim partnerima njihovih bivših.

Zuckerberg uveo nove promjene: Nema više skrivanja na Facebooku!

Iako je ova opcija dostupna već neko vrijeme, za pretpostaviti je da će korisnici, kada im bude dostupan novi način pretraživanja, pretraživati puno više stvari nego do sada tako da će i Facebook pamtiti puno više stvari o njima. Ipak, za ove probleme postoji i jednostavno rješenje - brisanje povijesti pretraživanja na Facebooku.

Potrebno je na profilu ove društvene mreže ići na opciju ‘Zapisa aktivnosti’ i tu s lijeve strane ekrana gdje se nalaze opcije komentara, lajkova i fotografija kliknuti na ‘Više’ - otvorit će se popis dodatnog broja opcija, a na samom dnu tog popisa nalazi se opcija ‘Traži’. Kada kliknete na nju, s gornje desne strane pojavit će se opcija ‘Clear searches’ te se klikom na nju briše vaša povijest pretraživanja. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene