Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umro u 85. godini

Odlazak Nintendovog vizionara i legende video igara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hiroshi Yamauchi Nintendo je vodio čak 53 godine tijekom kojih je kompanija predstavila legendarne igraće konzole poput NES-a, Game Boyja i N64 te video igre poput Super Maria i Legends of Zelda

Jučer je preminuo Hiroshi Yamauchi, legenda Nintenda koji je kompaniju vodio čak 53 godine i zaslužan je za njene najveće uspjehe. Nintendo je u vrijeme njegovog preuzimanja 1949. godine bio mala kompanija koja je proizvodila igrače karte, da bi s vremenom postao jedan od najpoznatijih i najuspješnijih brandova na tržištu video igara.

Nintendo Wii U - još više zabave

'Yamauchi je bio istinski vizionar! Na vrijeme je shvatio ekonomsku vrijednost elektroničkih igara te je vodio Nintendo na način kako je on htio, ne obazirući se na konkurenciju', prenijeli su na BBC-u riječi Iana Livingstonea, jednog od osnivača Games Workshopa, dok je Rob Crossley, urednik stranice Computer and Video Games, dodao kako je bivši Nintendov direktor imao 'iznimno veliki utjecaj na cijelu industriju video igara'.

On je bio na čelu kompanije kada su krenuli s arkadnim igrama i hitovima poput Donkey Konga te tijekom razvoja legendarnih igraćih konzola od NES-a, N64 do Game Boyja i Gamecubea. Zanimljive i zabavne igre poput Donkey Konga, Super Maria i Legends of Zelda odavno su ušle u legendu te u njima i danas uživaju milijuni ljudi diljem svijeta.

Hiroshi Yamauchi na čelu Nintenda bio je od 1949. do 2002. godine, kada ga je na mjestu predsjednika naslijedio Satoru Iwata, da bi do 2005. godine ostao u odboru direktora kompanije. Nakon toga se u potpunosti povukao iz rada Nintenda, ali je i dalje bio drugi najveći dioničar kompanije.

Nintendo 3DS - opasan ili zdrav?

Za vrijeme njegovog nasljednika Iwate Nintendo je predstavio novu igraću konzolu Wii koja je ostvarila veliki uspjeh te je dugo vremena dominirala tržištem ispred PlayStationa i Xboxa, no u posljednje vrijeme kompanija je upala u krizu, ponajviše zbog razočaravajuće prodaje nedavno predstavljene konzole Wii U. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene