Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova otkrića

NIKAD niste sigurni: Špijunirali su vas i putem YouTubea!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gledanje samo jednog videozapisa na YouTubeu moglo je vladama stranih zemalja i špijunima 'otvoriti prozor u vaše živote'

Već više od godinu dana mediji prenose informacije o načinima na koji su američka vlada i NSA mogli pratiti i prisluškivati milijune internetskih korisnika. Podaci o praćenju i metodama prisluškivanja Agencije za nacionalnu sigurnost šokirali su mnoge internetske korisnike i još jednom pokazali kako potpuna sigurnost na internetu ne postoji.

Krajem prošlog tjedna na Engadgetu objavili su nove podatke o načinu špijuniranja internetskih korisnika te se pokazalo da su vlade i državne agencije korisnike mogle pratiti i putem YouTubea i njihovom prijavom na Microsoftov Live račun. Naime, oni su mogli pratiti svakodnevne aktivnosti korisnika na internetu presretanjem prometa s nešifriranih streamova na YouTubeu i prijave na Live račune i na taj su način imali otvoren 'prozor u vaše živote', odnosno mogli su vidjeti sadržaj e-mailova, bankovnih računa, sadržaj dopisivanja i brojne druge privatne podatke pohranjene na računalu.

Dobra vijest, napominju na Engadgetu, je da su Google i Microsoft naknadno šifrirali te veze kako bi spriječili njihovo iskorištavanje i praćenje korisnika.

VIDEO: Ovo je čovjek koji je razotkrio Ameriku

U izvještaju koji je objavljen suradnjom Morgana Marquis-Boirea s Intercepta i sveučilišta u Torontu navode se dvije kompanije (Hacking Team i FinFisher) koje državnim agencijama prodaju tehnologiju za iskorištavanje ovakvih propusta i praćenje korisnika, a Hacking Team dobro je poznat i po razvoju softvera namijenjenog špijuniranju e-mailova i telefonskih poziva koji prodaju različitim državama.

Marquis-Boire napominje kako uopće nije važno jesu li ove kompanije aktivno surađivale sa SAD-om, jer američki obavještajci (jednako kao i agenti u Velikoj Britaniji, Rusiji, Izraelu i Kini) ionako imaju slične sustave za praćenje i prisluškivanje.

Također, prema novinaru Intercepta, ove su informacije samo još jedan dokaz da na internetu ne morate raditi ništa 'neoprezno i glupo', odnosno surfati nekim čudnim stranicama, već ste mogli postati žrtvom praćenja gledanjem najobičnijih videozapisa na YouTubeu.  

Više informacija pročitajte na portalu Zimo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene