Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nisu sva znanstvena fantastika

Ovo su predviđanja koja su svijet ostavila bez teksta...!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U trenucima kad su izgovorena ili napisana, većina predviđanja zvuče kao nešto na što odmahujemo rukom. Onda se dogodi ono neočekivano - ostvare se i uđu u povijest.

'Da nekim čudom prorok može opisati budućnost toliko točno i na način na koji će se odvijati, njegova bi predviđanja zvučala toliko nategnuto i apsurdno, da bi mu se čitav svijet smijao do razine preziranja', napisao je čuveni pisac znanstvene fantastike, Arthur C. Clarke.

U tom smislu, evo 14 predviđanja, koja su isprva možda zvučala apsurdno, ali su se ipak ostvarila. Pregled tih nevjerojatnih i u nekim slučajevima, sasvim slučajnih predviđanja, počinje u 17. stoljeću, piše BussinesInsider. Pa krenimo redom.

1. Jednog dana ljudi će transplantirati organe iz jednog tijela u drugo (između 1660. i 1670.)

Irski prirodni filozof, kemičar, fizičar i izumitelj, Robert Boyle, napisao je listu predviđanja u 60-im godinama 17. stoljeća, u kojoj je predviđao što će se sve dogoditi u budućnosti. Na toj listi se našlo i predviđanje 'liječenja bolesti na daljinu, ili barem transplantacijom'.

S obzirom na to da je živio u dobu, koje se i danas još uvijek smatra periodom praznovjerja, ideja transplantacije organa sigurno je zvučala apsurdno, da ne kažemo prenapredno za to doba. Predvidio je i izum GPS uređaja kao 'praktičnog i točnog načina predviđanja zemljopisnih dužina' te još poneku inovaciju modernog doba.

2. Predviđanje Hladnog rata

'Postoje dvije velike nacije u svijetu, koje gledajući s različitih stajališta, napreduju prema istom cilju: Rusi i Anglo-Amerikanci... Njihova točka polazišta je različita i njihovi putevi raznoliki; no svjedeno, svaku od njih vodi neka promisao da će jednog dana u svojim rukama držati sudbinu polovice svijeta', napisao je Alexis de Tocqueville 1840. godine u knjizi 'Democracy in America'.

Pogodio je i dogodilo se.

3. Ruski kemičar, u trenutku kad je periodni sustav imao samo 60 elemenata, predviđa težinu i karakteristike prestalih 40+ elemenata savršeno točno

Dmitri Mendeleev istraživanje je započeo 1863. godine, kad je znanost poznavala svega 60 elemenata periodnog sustava. On je uspio predvidjeti, savršeno točno, izgled i elemente modernog periodnog sustava te pronalazak više od 40 elemenata, koji su nedostajali u njegovo doba.

Medeleev je organizirajući elemente po atomskoj težini i drugim karakteristikama, počeo opažati šablone. Predvidio je rupe u periodnom sustavu i elemente koji će ih popuniti. Jedino nije pogodio kako će ih buduća znanost nazvati, pa je njegov naziv za predviđeni germanij bila ekasilikon.

4. Slijetanje na Mjesec

Više od 100 godina prije slijetanja misije Apollo 11 na Mjesec, pisac Jules Verne pisao je o prvom putovanju čovjeka na Mjesec, u kratkoj priči 'Od Zemlje do Mjeseca'.

Pogodio je da će se raketa lansirati s Floride, pogodio je ime letjelice, točan broj astronauta u njoj i bestežinski osjećaj koji će iskusiti. Godine 1865., Jules Verne nije mogao niti na koji način znati da se gravitacija ponaša drugačije u svemiru.

5. Potonuće Titanica

Plodonosan pisac kratkih priča, Morgan Robertson, 1898. godine napisao je novelu 'Uzaludnost ili brodolom Titana'. Priča je predvidjela kako najveći brod ikad izgrađen udara u santu leda i nestaje pod morem. Zvuči poznato?

Četrnaest godina poslije na točno takav način RMS Titanic, najveći brod na svijetu tog doba, udario je u santu leda i nestao pod morem.

6. Nikola Tesla predviđa osobne wireless uređaje

'Uskoro će biti moguće prenositi poruke bežičnim putem po cijelom svijetu na tako jednostavan način, da će bilo koji pojedinac moći koristiti vlastiti takav uređaj', rekao je 1909. godine čuveni Nikola Tesla za New York Times, prenosi Business Insider.

Još jedan pun pogodak.

7. Atomska bomba

Još jedna novela predvidjela je događaj iz budućnosti. H.G. Wells je 1914. godine napisao novelu 'Oslobođeni svijet' te u njoj opisao 'atomsku bombu' koja može uništiti gradove. Iako Wells nije znao može li se i na koji način dogoditi nuklearna eksplozija, razumio se barem malo u radioaktivne elemente.

Projekt Manhattan počeo je 1942. godine, a njegov rezultat bila je atomska bomba. Amerikanci su dosad jedini upotrijebili atomsku bombu i to dvaput u Japanu, na gradovima Hirošimi i Nagasakiju.

8. Predviđanje Netflixa

'Imat ćemo televiziju visoke razlučivosti, širokog ekrana i sustav pritiska na gumb kako bi naručili filmove koje želimo u trenutku kad ih želimo', rekao je Robert Ebert u intervjuu za Omni Magazine, 1987. godine.

Pojavom Netflixa njegove riječi postale su stvarnost.

9. Isaac Asimov predvidio je da ćemo internet koristiti za učenje

Tijekom jednog intervjua 1988. godine, pisac znanstvene fantastike Isaac Asimov, u osnovi je predvidio internet. Preciznije gledano predvidio je kako će studenti imati koristi od univerzalnog pristupa informacijama.

Asimov je tada rekao kako ćemo putem računala imati pristup 'povezanim knjižnicama', koje će služiti kao 'učitelji u smislu pristupa prikupljenom znanju ljudske vrste'. On je tada sanjario o online učenju kao rješenju problema u sustavu edukacije.

>> Predviđanja iz 1964. koja su se ostvarila!

10. Predviđanje tableta kampanjom iz 1993.

Tvrtka AT&T 1993. godine lansirala je kampanju pod nazivom 'You Will'. U desetak televizijskih reklama, tvrtka pita gledatelje 'jeste li ikada...', uz navođenje nekog tehnološkog uređaja, koji je tad bio neostvariv, '...poslali fax s plaže?'.

Slike uređaja koji su prikazali identične su današnjim tabletima, koji su se pojavili 20 godina poslije.

11. O.J. Simpsonov 'Da sam to učinio' plan ubojstva

1997. godine Chris Rock je na HBO-u napravio parodiju oko toga da su u studio došle mnoge poznate zvijezde kako bi promovirale svoje proizvode. Tad se našalio ustvrdivši kako je u studio došao i O.J. Simpson kako bi razgovarao o svom novom videu 'Nisam ubio suprugu! Ali da JESAM, evo kako bi to učinio'.

U studenome 2006. godine O.J. Simpson je objavio svoj hipotetski plan ubojstva supruge. Eto, i ovakva neslana šala može biti ozbiljno predviđanje.

12. Od TV serije do skrovišta Osame bin Ladena

Bezazlen komentar domara unutar humoristične serije 'Scrubs', u jednoj od epizoda iz 2006. godine, postao je gotovo proročki.

'Prema mojem mišljenju, trebali bismo tražiti Bin Ladena u Pakistanu', rekao je domar iz serije.

Ostalo je povijest.

13. Svjetska ekonomska kriza

Dvije godine prije nego što je izbila svjetska ekonomska kriza, Peter Schiff, predsjednik Euro Pacific Capitala, predvidio je financijsku krizu koja se dogodila 2008. godine u mnogim prime-time televizijskim emisijama.

'Osnovni problem s ekonomijom SAD-a jest da imamo preveliku potrošnju i zaduživanje te premalu proizvodnju i štednju. Ono što će se dogoditi jest da će američki potrošač jednostavno prestati konzumirati', rekao je još 2005. godine Schiff.

Istovremeno su ugledni američki ekonomisti u potpunosti poricali bilo kakve probleme. Art Laffer, nekadašnji ekonomist bivšeg predsjednika Reagana, nazvao je američku monetarnu politiku čak i 'spektakularnom'.

Jedino spektakularno oko te monetarne politike bio je njezin krah 2008. godine.

14. Odlazak pape Benedikta XVI i dolazak pape Franje

11. veljače ove godine jedna je korisnica Twittera napisala kako je njezin dečko usnuo da se papa Benedikt XVI povukao te da ga je čovjek po imenu Francesco zamijenio.

Cijeli svijet zna što se dogodilo sedamnaest dana poslije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene