Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SF postaje stvarnost

NASA oko Zemlje otkrila skrivene portale prema Suncu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrićem skrivenih portala u Zemljinu magnetskom polju NASA je pretvorila SF u stvarnost.

Tzv. X-točke ili elektronske difuzijske regije pomažu u prijenosu magnetskog polja sa Sunca prema Zemlji, pojasnio je fizičar Jack Scudder sa Sveučilišta u Iowi. 

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Redizajnirani DNEVNIK.hr REDIZAJN DNEVNIK.hr-a Dragi čitatelju, to smo stari mi, samo ljepši...

U biti, ovi portali pomažu u prijenosu tona i tona nabijenih čestica koje 'teku' od Sunca i stvaraju sjeverna i južna polarna svjetla (aurore) i geomagnetske oluje. 'To su mjesta gdje se magnetsko polje Zemlje povezuje s magnetskim poljem Sunca, stvarajući neisprekidani put koji vodi od našeg planeta do sunčeve atmosfere udaljene 150 milijuna kilometara', kazao je Scudder.

>> Dva mjeseca snimali Zemlju iz svemira, pogledajte što su sve zabilježili

Ti portali okružuju Zemlju na udaljenosti od 15.000 do 50.000 kilometara gdje geomagnetsko polje susreće solarne vjetrove. Otkrili su ih NASA-ina letjelica Themis i ESA-ine sonde Cluster.

'Magnetski portali su nevidljivi, nestabilni i nedostižni. Otvaraju se i zatvaraju bez upozorenja i ne postoje nikakvi putokazi koji bi nas uveli', kazao je Scudder te dodao kako su neki minijaturni i nestaju gotovo odmah, a drugi su veliki i prilično stabilni.

NASA će 2014. godine lansirati novu misiju - četiri letjelice će kružiti oko Zemlje kako bi locirale, a potom i proučile X-točke.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene