Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Još uvijek operiraju slovačkog premijera, u životnoj je opasnosti: Objavljeni detalji o atentatoru

560 milijuna nebeskih tijela

Objavljen najveći atlas svemira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila novi atlas s više od 560 milijuna zvijezda, galaksija i asteroida, mnogi od kojih dosad nisu viđeni.

Više od 18.000 fotografija koje je napravio Wide-field Survey Explorer (WISE), odnosno NASA-in svemirski teleskop, koji svemir snima u infracrvenom spektru, čini mapu svemira u infracrvenom spektru, prenosi Wired.

>> Otkrivena super-Zemlja s vodenom parom u atmosferi!

Pomoću WISE-a, znanstvenici su otkrili i takozvane Y patuljke, najslabije zvijezde u klasi smeđih patuljaka. U odnosu na naše Sunce te su zvijezde iznimno hladne, a jedna otkrivena prošle godine ima temperaturu od tek 27 stupnjeva Celzija. Za usporedbu, površina sunca ima temperaturu od oko 5.500 stupnjeva Celzija.

Znanstvenici su isto tako po prvi puta uspjeli pronaći i asteroid, koji ima istu orbitu kao i Zemlja. Neptun, Jupiter i Mars također imaju te takozvane asteroide 'trojance', ali ovaj Zemljin je bio težak za uočiti, jer ga se samo vidi dok je prisutno dnevno svijetlo.

Za one koji vjeruju kako ćemo umrijeti kao civilizacija pod naletom ogromnog asteroida, WISE je donio dobre vijesti. Pokazao je kako ima daleko manje asteroida srednje veličine, koji se nalaze blizu Zemlje, nego što se prethodno mislilo.

WISE je u svemir lansiran 14. prosinca 2009. godine, a prikupio je više od 2,7 milijuna fotografija svemira i 15 bilijuna bajta podataka, koje znanstvenici analiziraju još od 2010. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene