Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalne temperature rastu

Na korak smo do velikih klimatskih promjena, prijeti topljenje permafrosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porast globalne temperature od 1,5 stupnjeva Celzija bio bi dovoljan da dođe do topljenja permafrosta u Sibiru, a to znači nove probleme na globalnoj razini.

Bilo kakvo široko topljenje konstantno zamrznutog tla u Sibiru, dovelo bi do ozbiljnih posljedica i velikih klimatskih promjena. Permafrost prekriva 24 posto kopnene mase na sjevernoj Zemljinoj polutki i bilo kakvo veliko topljenje tog snijega i leda oslobodilo bi stotine gigatona ugljičnog dioksida i metana u atmosferu te dovelo do velikog zagrijavanja, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I do -50 stupnjeva NEOBIČNO VISOKE TEMPERATURE ZA JESEN, ALI TO NIJE SVE "Imamo abnormalnu situaciju" Slika nije dostupna 'VRATA' U PODZEMNI SVIJET Otkriven razlog nastanka fenomena iz Sibira koji plaši lokalce

Takvo topljenje ipak bi trajalo dugo vremena, odnosno nekoliko desetljeća, tako da promjena ipak ne bi bila tako dramatična i nagla.

Tim znanstvenika, vođen stručnjacima s Oxforda, proučavao je stalaktite i stalagmite u sibirskim pećinama, koji su najstajali tijekom stotina tisuća godina, koristeći tehniku radiometrijskog mjerenja starosti i mjerili su periode njihovog rasta.

Temperature trenutno povećane za 0,7 stupnjeva

Otkrili su kako su stalaktiti u jednoj pećini na sjeveru Sibira i na području rubnog permafrosta, rasli prije 400.000 godina, kada je temperatura bila 1,5 stupnjeva veća od temperature prije industrijskog razdoblja u čovjekovoj povijesti. Taj im je podatak pokazao kako se permafrost tada topio te da bi se ponovno mogao početi topiti, ukoliko temperatura poraste za ukupno 1,5 stupnjeva u odnosu na pred industrijsko razdoblje.

Danas su temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje veće za oko 0,6 do 0,7 stupnjeva pa znanstvenici predviđaju kako bi uskoro moglo doći do topljenja permafrosta. Mjerenja su napravili znanstvenici iz Mongolije, Rusije, Švicarske i Velike Britanije. Njihova istraživanja provedena su kako bi se mogli napraviti modeli predviđanja brzine i obima topljenja permafrosta, ukoliko temperature porastu do +1,5 stupnjeva.

'Iako to nije bilo uključeno u glavninu našeg istraživanja, naš rad isto tako sugerira da u svijetu koji bi bio topliji za 1,5 stupnjeva, što je dovoljno za otapanje permafrosta, susjedne regijedoživjele bi značajne promjene. Pustinja Gobi u Mongoliji postala bi vlažnija i ta pustoš bi počela više sličiti na današnje azijske stepe', pojasnio je Anton Vaks s Oxforda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene