Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelo znanstvenika

Pristup internetu i na Mjesecu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici iz NASA-e i MIT-ja uspješno su pokazali kako se bežični internetski signal može poslati na Mjesec.

Budući istraživači na površini Mjeseca, udaljenog 382.240 kilometara od Zemlje, mogli bi teoretski imati pristup internetu i slati selfije s Mare Imbriuma brže nego korisnici interneta na Zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema misterija Fizičar s MIT-a tvrdi da je otkrio smisao života Slika nije dostupna Die Welt tvrdi 'Turska ima u Njemačkoj 6.000 agenata, provode 'nevjerojatno tajne aktivnosti''

Rezultati istraživanja navedenih timova bit će prezentirani 6. lipnja na konferenciji o laserskoj tehnologiji, CLEO, koja će se održati u Kaliforniji, prenosi Discover Magazine.

Šalju sok na Mjesec: 'Ovo je mali korak za limenke, ali velik za oglašavanje'

Kako bi omogućili pristup širokopojasnom internetu na Mjesecu, znanstvenici su upotrijebili četiri odvojena teleskopa u New Meksiku kako bi poslali uplink signal prema reciveru postavljenom na satelit u Mjesečevoj orbiti. Svaki teleskop je otprilike 15 centimetara promjera te se kroz njega pušta laserska zraka, koja prenosi informacije u kodiranim svjetlosnim pulsevima.

Obzirom da Zemljina atmosfera iskrivljuje signal na putu prema Mjesecu, četiri teleskopa odašilju svjetlo kroz različite zračne stupce, svaki od kojih ima drugačije efekte iskrivljenja. Na taj način je povećana šansa da barem jedna od zraka uspostavi interakciju s reciverom satelita te dostavi internet na Mjesec.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene