Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekrani svuda oko nas

Ovako bi mogla izgledati bliska budućnost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Microsoftu vjeruju da ćemo za pet do deset godina biti okruženi velikim ekranima koji će postati centralni dio naših života i promijenit će način na koji živimo, radimo i igramo se

Steve Jobs je prilikom predstavljanja iPada najavio kako ulazimo u post-PC razdoblje u kojemu informacijama više nećemo pristupati najviše na osobnim računalima, nego na pametnim telefonima i tabletima.

U Microsoftu imaju malo drugačiju viziju post-PC budućnosti te vjeruju da ćemo biti okruženi velikim ekranima osjetljivim na dodir koji postati centralni dijelovi naših domova i radnih prostora, a tehnologija će 'promijeniti način na koji živimo, radimo i igramo se'.

Googleove naočale: 'Ovo je budućnost, nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo ih nositi!'

U videozapisu kojeg je ova kompanija nedavno objavila prikazana je njihova vizija budućnosti za sljedećih pet do deset godina u čijem su centru ekrani osjetljivi na dodir koji se nalaze u sobama, u kuhinji, hodniku, na radnom mjestu i svim drugim prostorijama.

Centar aktivnosti tako će postati 'obiteljski zid', veliki ekran kojim upravljamo dodirom i govorom na kojem ćemo moći zapisivati informacije, podsjetnike i stavljati fotografije koje se onda mogu automatski poslati na male i velike ekrane u svim prostorijama u kući.

Ekrani će, naravno, cijelo vrijeme biti povezani s internetom te ćemo putem njih moći surfati mrežom i komunicirati s prijateljima i rodbinom (u videozapisu prikazano je kako baka 'koja se nalazi na udaljenom mjestu' s velikog ekrana unucima čita priču prije spavanja), a način na koji bi mogli promijeniti našu svakodnevnicu prikazan je na primjeru kuhana.

Tako, kada krenete nešto kuhati, dovoljno je samo ekranu pokazati namirnice koje imate i 'upitati ga' što bi mogli s tim kuhati, a na njemu će se odmah pokazati brojni recepti. Radna ploha u kuhinji također će biti ekran na kojem će se prikazivati obavijesti, a tijekom spremanja jela cijelo vrijeme će vas nadgledati vaš 'osobni virtualni kuhar' koji će na velikom ekranu koji će se nalaziti na zidu davati kulinarske savjete.

Pogledajte kako će izgledati telefoni i tableti u budućnosti!

Priče koje će 'baka pričati unucima putem interneta' odmah će se prikazivati na ekranu te će djeca moći na njih utjecati – npr. ako dijete želi da se glavni likove priče nalaze u vlaku umjesto u avionu, na ekranu će se automatski izmijeniti radnja te će se prikazati kako se oni voze vlakom.

Što mislite o ovoj Microsoftovoj viziji, hoćemo li zaista kroz pet do deset godina postati ovisni o velikim ekranima koji će postati 'centar naše svakodnevnice'? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene