Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrebaju priliku

Ljubitelji nogometa OPREZ: I hakeri su spremni za Svjetsko prvenstvo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim ljubitelja nogometa, za Svjetsko prvenstvo spremni su i brojni hakeri i prevaranti koji prijete milijunima internetskih korisnika

Veliki sportski događaji poput Olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva privlače milijune ljude – dio sretnika ima priliku tim događajima svjedočiti uživo, dok se ostali moraju zadovoljiti s praćenjem najvećih sportskih događaja na svojim televizorima.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi Slika nije dostupna Robotsko osiguranje! ONI će osiguravati nogometno prvenstvo u Brazilu!

No, osim ljubitelja sporta, ovakvi veliki događaji privlače i veliki broj prevaranata, kriminalaca i hakera koji uvijek pokušavaju iskoristiti situaciju i ukrasti novac ljubiteljima nogometa – lokalni kriminalci pokušat će iskoristiti nepažnju gostiju u samom Brazilu, a brojni hakeri pripremaju 'neugodna iznenađenja' ljubiteljima nogometa koji nisu uspjeli otputovati u Brazil te će sve nogometne vijesti pratiti na televizorima, računalima i mobilnim uređajima.

Evo koje još opasnosti prijete navijačima u Brazilu!

'Ovaj je događaj idealan za brojne prevarantske aktivnosti', komentirao je za USA Today Andreas Baumhof iz sigurnosne kompanije ThreatMetrix i upozorio da postoje brojni načini na koji hakeri mogu provaliti u računala i telefone i ukrasti privatne podatke korisnika koje mogu iskoristiti za daljnje prijevare i krađe novca.

Jedan od takvih načina jest i postavljanjem lažnih WiFi mreža – s obzirom da sve veći broj ljudi informacije o utakmicama i same utakmice prati i gleda 'u pokretu', odnosno na mobilnim uređajima, cyber kriminalci mogli bi postaviti lažne WiFi mreže za koje nije potrebna šifra (čak bi mogli odabrati ime nekog stadiona ili neko drugo 'nogometno' ime kako bi privukli ljude na spajanje na tu mrežu) te bi spajanjem korisnika na takve mreže kriminalci dobili pristup njihovim uređajima.

Budite oprezni i koristite antivirusne programe

Baumhof upozorava i na brojne oglase povezane sa SP-om koji bi mogli iskakati tijekom surfanja internetom u kojima se nude jeftini suveniri ili čak karte za utakmice, a naročito treba obratiti pažnju na stranice za besplatan stream utakmica. Postoji velika opasnost da takve stranice kriju maliciozne programe putem kojih bi, bez znanja korisnika, hakeri mogli provaliti u njihova računala i dokopati se njihovih privatnih podataka.

Na USA Today savjetuju korisnicima da se drže savjeta: 'Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, trebala bi vam se upaliti crvena lampica', odnosno povoljne (besplatne) ponude na internetu vjerojatno kriju neku opasnost pa je najbolje takve ponude i stranice u potpunosti izbjegavati i, naravno, obavezno koristiti antivirusne programe.

Moćni kibernetički napadi sve OPASNIJI!

Također, velike opasnosti krije i pretraga pojmova vezanih uz Svjetsko prvenstvo u Brazilu jer korisnike također može odvesti na maliciozne stranice, a posebno treba biti oprezan prilikom skidanja aplikacija na pametne telefone. Naime, takve aplikacije poput npr. one koja proizvodi zvuk popularnih vuvuzela, mogu sadržavati malware i omogućiti cyber kriminalcima pristup pametnih telefonima i svom sadržaju na njima. Zbog toga treba izbjegavati skidanje aplikacija s vanjskih trgovina i koristiti samo službene trgovine aplikacijama koje su puno sigurnije.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene