Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 'pauzi'

LHC uzima 'odmor' na dvije godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
LHC, veliki hidronski sudarač, ugašen je na dvije godine.

Nakon tehničkih poteškoća 2008. godine, stroj nikada nije radio maksimalnom energijom radi čega je i bio dizajniran. Ali program popravaka i dogradnje zbog koje je i ugašen, trebao bi omogućiti upravo to do kraja 2014. godine, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krivi 'pernati prijatelji' Stroj vrijedan milijarde pokvarila korica kruha! Slika nije dostupna Vremenski putnik 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti?

LHC je 'ugašen' jutros rano, ali tek će se u subotu ujutro ugrijati do sobne temperature, nakon čega će se moći započeti postupak dogradnje i popravaka bez presedana.

Stroj je 2012. radio jačinom od osam trilijuna elektron volti (TeV). A kad se završe popravci krajem studenog 2014. godine, trebao bi raditi jačinom od 14 TeV, te će tako biti najjači sudarač s kojim su znanstvenici ikada radili.

>> Svijet će '4th of July' 2012. pamtiti po nečem posebnom...

'Radili smo uspješno, ali tek s pola njegove maksimalne energije', rekao je Tony Weidberg sa Sveučilišta Oxford koji radi na LHC Atlas detektoru. Problem je u povezanosti između gigantskih magneta koji pomažu u upravljanju nabijenih čestica u LHC-ovom 27 kilometara dugom tunelu.

Kvar koji se dogodio 2008. godine, samo devet dana nakon što su čestice zraka počele kružiti LHC-om, uzrokovao je gašenje brojnih magneta, a to je rezultiralo curenjem tekućeg helija. Popravak je trajao više od godine dana.

'Nakon tog incidenta, dugoročni plan bio je da se postigne ubrzanje na srednjoj energiji, a potom ga se dugoročno ugasi kada poboljšamo povezanost među magnetima', rekao je Weidberg.

'To je velika operacija, jer morate zagrijati sve ove supravodljive magnete, ući unutra i napraviti popravke', pojašnjava Weidberg. Osim toga, raspored gašenja također uključuje poboljšanja sva četiri LHC-ova detektora, zaštitu elektronike te čak i remont sustava ventilacije tunela u kojem se nalazi glavni akceleratorski prsten.

Nakon studenog 2014. sustav će nastaviti s radom i eksperimenti će se nastaviti u veljači ili ožujku 2015.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene