Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Top 5 savjeta!

Kako 'potiho' tražiti novi posao preko društvenih mreža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Traženje novog posla dok ste zaposleni može biti nezgodno.

Gotovo dvije trećine zaposlenika traži novi posao. Iako u traženju novog posla društvene mreže uvelike mogu biti od pomoći, morate biti oprezni kako ne biste ugrozili svoje trenutno radno mjesto. 54 posto korisnika Facebooka, Twittera i LinkedIna koristilo je te društvene mreže za traženje novog posla, a svakom šestom je to i upalilo. Mashable.com donosi pet načina kako pokazati potencijalnim poslodavcima da ste vrijedni profesionalac bez da naglasite da ste u potrazi za poslom.

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

1. Podignite razinu vidljivosti osobnih podataka

Proširite svoje postojeće profile s Facebooka, Twittera, LinkedIna na druge mreže. Sastavite jaki životopis dodajući više sadržaja i informacija. Pripazite da svaki profil bude popunjen koliko je moguće, navedite vještine, iskustvo i obrazovanje kako bi se pojavili u rezultatima pretrage.

Izgradite mrežu kontakata s ljudima koje ste poznavali neko vrijeme, poput mentora iz srednje škole ili majčinog rođaka koji radi u vašoj struci. Ti bi vam ljudi mogli biti ulaz u ciljane tvrtke pa ih smatrajte važnim kontaktima.

>> Građani podijeljeni oko Vladina 'istupa' na Facebooku

2. Ne objavljujte svoje poslovne želje

Neki posloprimci smatraju da njihovi trenutni poslodavci neće primijetiti na profilima rubriku 'Tražim novim posao u...'. Umjesto da svojim kontaktima javno obznanite da ste 'u lovu' radije budite vidljivi na način da dijelite važne sadržaje i održavate poslovne kontakte.

3. Proučite politiku društvenih mreža svoje tvrtke

Način na koji se predstavljate na internetu može imati određenog utjecaja na vaš posao. Mnogi poslodavci imaju politiku društvenih mreža koje se tiču sadašnjih zaposlenika. Stoga, pripazite da ne kršite neka pravila kako bi izbjegli disciplinske kazne.

4. Pratite postavke sigurnosti i postavke kontakata

Na LinkedInu možete odabrati nekoliko opcija koje se tiču kontakata. Ukoliko su vam šefovi među kontaktima, a vi objavite da tražite karijeru u određenom području to može imati posljedice po vas. Kako bi to izbjegli, podesite mogućnosti objave.

Po istom pitanju budite pažljivi i na Facebooku i Twitteru. Ukoliko o potencijalnom poslu želite razgovarati s obitelji i prijateljima podesite postavke da vaši šefovi to ne vide.

>> Ovako možete kontrolirati svoje 'nezgodne' fotke na Facebooku!

5. Ne tražite novi posao dok ste na poslu!

Mnogi poslodavci prate vaše mailove, govornu poštu i internetske stranice koje posjećujete. Stoga, ne tražite novi posao na sadašnjem poslu. Osim što ćete se osramotiti kada vas uhvate, vaša potraga za novim poslom putem službenog maila sa službenim kontaktima neće uroditi plodom ukoliko dobijete otkaz čime svi vaši službeni kontakti prestaju vrijediti.

U takvim je slučajevima bolje koristiti privatni mail i broj mobitela. To imajte na umu i među svojim informacijama na društvenim mrežama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene