Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitne akcije

'Imate dva tjedna da se zaštitite od moćnog računalnog napada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjeruje se da je do danas zaraženo više od 15 tisuća računala samo u Velikoj Britaniji.

Ljudi imaju dva tjedna da se zaštite od moćnog računalnog napada, izvijestila je britanska Nacionalna agencija za zločine, a prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet"

Korisnicima je poručeno da poduzmu hitne akcije kako bi zaštitili svoja računala nakon što su američke vlasti ušle u trag velikoj kriminalnoj mreži za cyber napade. FBI je preuzeo kontrolu nad botnetom koji se koristi za krađu osobnih i financijskih podataka. Vjeruje se da je do danas zaraženo više od 15 tisuća računala u Velikoj Britaniji.

Internetom hara virus: Na ovim stranicama lozinke morate promijeniti ODMAH!

Davatelji internetskih usluga zaražene klijente će obavještavati slanjem pisama ili e-mailovima. Prve obavijesti poslane su već danas.

Prijetnja je povezana s vrstom malwarea, zlonamjernog softvera poznatog kao Gameover Zeus. Korisnici se njime zaraze zahvaljujući mailovima koji izgledaju kao obavijesti od banke, a zapravo su dizajnirani kako bi zavarali osobu da preuzme zlonamjerni softver.

Jednom instaliran na računalo žrtve, Gameover Zeus će tražiti posebne datoteke koje sadrže financijske informacije. Ako ne dođe do ničeg vrijednog instalirat će Cryptolocker - program koji zaključava računalo dok se ne plati naknada.

HRVATSKE BANKE UPOZORAVAJU: 'Virus' prikuplja lozinke, PIN-ove i brojeve računa

Vlasti čine sve kako bi blokirale cyber napad. U onome što je opisano kao najveća akcija takve vrste, sudjeluju poslužitelji diljem svijeta što dodatno potvrđuje da FBI ovu prijetnju smatra jako ozbiljnom. Cilj akcije bio je da vlasti preuzmu nadzor nad strojevima koji kontroliraju rad botneta. Na taj način kriminalcima je privremeno onemogućeno upravljanje ukradenim računalima, ali samo dok ne uspiju uspostaviti kontrolu na nekom drugom mjestu.

Zbog toga su korisnici računala pozvani da provjere jesu li njihovi uređaji zaraženi. Cilj nije bio izazvati paniku nego naglasiti koliko je važno napraviti provjeru. Kako bi zaštitili računalo korisnici, među ostalim, moraju provjeriti funkcionira li im antivirusni softver i promjeniti lozinke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene