Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više nas sustižu

Sad su i brži od nas: Ova čelična 'mačka' brža i od Usaina Bolta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O trkaćem robotu nazvanom Cheetah, već smo pisali kako je sposoban poprilično potrčati za nakupinu kablova i metala. Njegove trkaće sposobnosti, međutim, u stalnom su porasti i sad je sposoban prestići i najbržeg čovjeka na planetu - Usaina Bolta!

Za razvoj robota Cheetah zaslužna je tvrtka Boston Dynamics, koja se bavi naprednom robotikom i koja navedenog robota razvija za uporabu u američkoj vojsci.

Pročitajte i ovo Ilustracija ODGOĐENA UTRKA Stršljeni napadaju: Ništa od Popišanca još neko vrijeme, sigurnost je važnija DŠR Aktivan život A1 donosi Promijenili stav o vježbanju? Po popuštanju mjera porastao broj rekreativaca

>> Četveronožni robot oborio brzinski rekord u trčanju

U najnovijoj seriji testiranja, Cheetah je potrčao nevjerojatnih 45,23 kilometara na sat, vrlo impresivno za jednog robota. Kad uzmemo u obzir da atletičar i olimpijski pobjednik na 100 i 200 metara, Usain Bolt ima najveću brzinu trčanja 44,44 kilometara na sat, onda rezultat robota Cheetah još više dobiva na značaju.

No, Cheetah zasad jedino trčkara po traci i spojen je na vanjski izvor energije kabelima pa njegovo trčanje nije u potpunosti autonomno. iduće godine, najavili su iz Boston Dynamicsa, njihov će robot biti 'pušten s lanca' i potrčati će bez ikakvih pomagala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene