Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se kupac

Google i Samsung žele kupiti BlackBerry!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako BlackBerry ima potpisan ugovor o prodaji jednom konzorciju, ova kompanija i dalje može tražiti bolje ponude

Nakon katastrofalnih poslovnih rezultata, slabe prodaje pametnih telefona, brojnih otkaza i skoro milijardu dolara minusa u proteklom kvartalu (za što je ponajviše zaslužna loša prodaja BlackBerryja Z10), kanadska kompanija BlackBerry sada traži kupca koji će kupiti cijelu kompaniju ili samo neke njene divizije. Prošlog tjedna već su potpisali ugovor s konzorcijem na čijem se čelu nalazi najveći dioničar Fairfax Financial Holdings i prema kojem će vrijednost ove akvizicije iznositi 4,7 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

FOTO Ovaj mobitel NITKO ne želi!

No, prema tom ugovoru do konačnog preuzimanja kompanije BlackBerry može tražiti i druge kupce, a prema informacijama koje su objavili na Reutersu, za ovu su kompaniju zainteresirani i velikani poput Googlea, Samsunga, Intela, Cisca, SAP-a i LG-a (na tom popisu nema Lenova i Huaweija koji se prije spominjali kao potencijalni kupci) koji su ponajviše zainteresirani za diviziju servisa i patentni portfelj BlackBerryja.

Posebno se zanimljivim čini interes Googlea i Samsunga koji s Androidom, odnosno Galaxy telefonima već dominiraju smartphone tržištem, ali su često na udaru tužbi zbog kršenja patenata tako da bi im BlackBerryjevi patenti itekako dobro došli.

Podsjetimo, Google je prije dvije godine kupio Motorolu prvenstveno zbog patenta te su tek nedavno predstavili i prvi telefon kojeg su zajedno razvili (Moto X), a sada osim kupnje samog BlackBerryja, u kompaniju pokušavaju privući i njihove bivše zaposlenike koji su ostali bez posla i koji bi u budućnosti mogli raditi u Motoroli.

Analitičari procjenjuju da vrijednost BlackBerryjevih servisa (koji uključuju i nekoć jako popularni BBM) iznosi između 3 i 4,5 milijardi dolara, patenti vrijede između 2 i 3 milijarde dolara, dok kompanija još ima oko 3,1 milijardi dolara u kešu i investicijama, no veliki problemi za BlackBerry nalaze se u činjenici da bi tijekom sljedeće godine i pol mogli potrošiti čak dvije milijarde dolara, a vrijednost njihovih patenata i licencnih ugovora vjerojatno će se prepoloviti tijekom sljedećih mjeseci.

Svi ovi podaci, kao i navedeni gubitak od skoro milijarde dolara te sve manja potražnja za ovim uređajima jasno pokazuju u kakvoj se krizi nalazi ova kompanija koja je sve do nedavno dominirala tržištem poslovnih telefona.

Kada je Thorstein Heins preuzeo ovu kompaniju, sve je karte bacio na novu verziju operativnog sustava BlackBerry 10 OS i nove modele pametnih telefona (prva dva predstavljana početkom godine su Z10 i Q10), no sada je jasno da je njegova vizija ponovnog uspona kompanije u potpunosti propala te sve što BlackBerryju preostaje jest pronaći kupca koji će dati najviše novca.

Pad Blackberryja: Zbog pada dionica otpušta se čak 35 % radnika!

Ovo će biti treća velika akvizicija mobilnih kompanija u posljednjih nekoliko godina – prvo je Google preuzeo Motorolu pa je nedavno Microsoft kupio Nokiju, a sada je na redu i preuzimanje BlackBerryja. No, osim kanadske kompanije, čini se da uskoro možemo očekivati sličan scenarij i za još jednog mobilnog velikana, tajvanski HTC koji je svoj vrhunac doživio 2011. godine od kada traje veliki pad te se kao potencijalni kupci spominju Lenovo, ZTE i Huawei.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene