Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Foxbots

Riješili prigovore radnika - zamijenili ih robotima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja godine u Foxconnovim tvornicama radit će oko 30 tisuća robota, a njihov bi se broj kroz nekoliko godina trebao popeti na milijun

Kompanija Foxconn, najveći proizvođač komponenti za Apple i brojne druge tehnološke kompanije koja je poznata po lošem odnosu prema radnicima koji se sve češće bune zbog radnih uvjeta, počela je s uvođenjem robota u tvornice koji će s vremenom zamijeniti dio zaposlenih.

Vrli novi svijet: Radnike zamjenjuju robotima...

Njihov je predsjednik Terry Gou još ranije najavio da tijekom sljedećih nekoliko godina namjerava uvesti čak milijun robota u tvornice, a prema informacijama objavljenim na stranici BGR.com, oko deset tisuća robota (FoxBota) već neko vrijeme radi u jednoj kineskoj tvornici te bi se do kraja ove godine ta brojka trebala povećati na 30 tisuća.

FoxBoti se proizvode upravo u Foxconnu te o njima trenutno nema previše podataka, a neke glasine koje su se pojavile na mreži kažu da proizvodnja jednog robota stoji između 20 i 25 tisuća dolara. Ovi su roboti dizajnirani za jednostavnije poslove poput podizanja i postavljanja dijelova, no na Singularity hubu kažu da Foxboti nisu namijenjeni samo kao nadopuna radnicima na proizvodnim linijama, već kao njihova potpuna zamjena.

Iako bi uvođenje robota moglo utjecati na poboljšanje radnih uvjeta i prava radnika u tvornicama, oni će s vremenom stvoriti novi problem zaposlenicima koji bi mogli ostati bez posla, odnosno Foxconn više neće zapošljavati nove radnike, već će neke poslove u budućnosti obavljati samo roboti.

Definitivno im je dosta: Zloglasna tvornica iPhonea paralizirana štrajkom

Prema podacima konzultantske kompanije Ernst & Young, broj robota u kineskim tvornicama povećao se za 42 posto u 2011. u odnosu na godinu ranije, a takav porast nastavit će se i u buduće – i to ne samo u Foxconnovim tvornicama.

S obzirom da je prosječna cijena rada u Kini u posljednjih pet godina skoro udvostručena, sve više kompanija razmišlja o zamjeni ljudske radne snage robotima koje bi trebali biti produktivniji i smanjiti cijenu rada.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene