Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede brojni otkazi?

Vrli novi svijet: Radnike zamjenjuju robotima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom tri godine Foxconn će u svojim tvornicama 'zaposliti' milijun robota što bi moglo dovesti do brojnih otkaza u kineskim tvornicama ove kompanije.

Foxconn, kompanija koja proizvodi komponente za Apple, Sony, Nokiju i druge velike kompanije, zamijenit će radnike na nekim jednostavnijim poslovima u svojim tvornicama s – robotima.

Ova kompanija tako planira kroz tri godine u svojim tvornicama instalirati oko milijun robota (već sljedeće godine njih 300 tisuća) koji će raditi poslove poput bojanja, sastavljanja dijelova i zavarivanja.

Terry Gou, CEO Foxconna rekao je kako želi da radnici u njegovim tvornicama rade na odgovornijim poslovima, a ne samo klasičnim manufakturnim poslovima u kojima će ih zamijeniti roboti čime će se 'povećati učinkovitost i smanjiti cijena rada'. To će, smatra Gou, poboljšati i opće radne uvjete u tvornicama Foxconna te 'pomoći u stvaranju novih sofisticiranih uređaja'.

Pored proizvodnje dijelova za velike kompanije, Foxconn je nažalost poznat i po nehumanim radnim uvjetima te je u posljednjih nekoliko godina zabilježeno čak 17 samoubojstava te još nepoznat broj pokušaja samoubojstava radnika ove kompanije, a zaposlenici su usporedili su radne uvjete u tvornicama sa zatvorom i kavezom.

Osim male plaće te brojnih (neplaćenih) prekovremenih radnih sati, radnici se suočavaju i s otkazima bez upozorenja, ponižavajućim odnosom prema njima ako pogriješe i slično. Broj prekovremenih radnih sati u Kini ograničen je na 36 sati, no u brojnim tvornicama u Kini prosječno se prekovremeno radi između 50 i 80 sati.

U Wiredu se pitaju koliko će zapošljavanje robota zaista pomoći u poboljšanju radnih uvjeta jer, za pretpostaviti je da će, umjesto promaknuća na nove pozicije – za koje je radnicima potrebno platiti i dodatnu edukaciju, radnici koje će zamijeniti roboti dobiti otkaze.

Upravo je to i svrha robota – da zamijene ljudsku radnu snagu, jer su oni isplativiji i učinkovitiji te ne zahtijevaju mjesečnu plaću, 8-satno radno vrijeme i slično.

S obzirom da su u Foxconnu naručili čak milijun takvih robota, bez posla bi u Foxconnu moglo ostati tisuće, ako ne i deseci tisuća zaposlenih. Inače, Foxconn trenutno zapošljava oko milijun i 200 tisuća radnika te u svojim pogonima već ima i oko deset tisuća robota.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene