Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1,23 milijarde korisnika

Facebook slavi 10. rođendan: 'Bilo je to nevjerojatno putovanje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najpopularnija društvena mreža na svijetu - Facebook danas proslavlja deset godina.

Proslava Facebooka protiče bez velikih najava i pompe, unatoč velikom broju korisnika. "Kao i svake godine imat ćemo internu proslavu u petak poslijepodne", rekao je glasnogovornik kalifornijske tvrtke.

Pročitajte i ovo Petrinja nakon potresa - 4 365 dana straha, tuge i boli Ispovijest jedne Petrinjke: "Pravimo se da ne vidimo kolikom je silinom razoreno sve što smo tako voljeli i poznavali'' Magdalena Komes ususret godišnjici Gradonačelnica Petrinje zahvalila Plenkoviću i Medvedu zbog pomoći nakon potresa: "Petrinja i Banovina žive dalje, ponosno i zahvalno"

Mrežu je u siječnju 2004. u studentskoj sobi na harvardskom sveučilištu zajedno s cimerom Dustinom Moskovitzem osmislio Mark Zuckerberg, danas računalni programer i prvi čovjek najveće internetske stranice s namjerom da se ljudi međusobno druže, dopisuju i razmjenjuju fotografije. U samo nekoliko dana stranica je brojila 50.000 korisnika, a danas ih je više od milijarde. Procjenjuje se da tvrtka vrijedi više od 150 milijarda dolara.

Tko su bili PRVI korisnici Facebooka?

Zuckerberg je postao jedan od najmlađih milijardera u svijetu s bogatstvom koje je prošli tjedan tvrtka Wealth-X procijenila na 30 milijarda dolara, a na Forbesovoj listi je najmlađa osoba koja je dospjela među prvih 400 najbogatijih Amerikanaca.

Facebook se više puta našao na udaru kritika, osobito nakon polemika o tomu da koristi privatne podatke o korisnicima. Prošle se godine Zuckerberg morao izjasniti o tome jesu li korisnike Facebooka nadzirale američke tajne službe.

Istraživanje je pokazalo da korisnici Facebooka nisu zadovoljni baš svim ponuđenim. Američki institut Pew proveo je istraživanje među američkim korisnicima koje je pokazalo da ih većina mrzi kada otkriju da su neke fotografije na kojima su i oni, objavljene bez njihova pristanka (36 %), a osobito ih "nerviraju oni koji dijele puno informacija o sebi" (36 %).

Prema istom istraživanju 47 posto korisnika voli samo pregledavati fotografije i video snimke svojih fb-prijatelja. Samo 10 % statuse objavljuje svakodnevno, a barem jednom dnevno 44 % ih lajka nečiji status ili komentira neki događaj (31 %). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene