Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoke kritike

Facebook obustavlja funkciju prepoznavanja lica u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Društvena mreža Facebook obustavila je nakon žestokih kritika spornu funkciju prepoznavanja lica među korisnicima u Europi.

Facebook je poručio da će do 15. listopada izbrisati sve dosad skupljene biometrijske podatke korisnika, priopćio je irski državni ured za zaštitu podataka, a prenosi njemačka televizijska mreža ARD.

Prepoznavanje lica u Europi već sada nije moguće, navodi se u priopćenju. Prepoznavanje crta lica trebalo bi pomoći korisnicima da na fotografijama pronađu svoje prijatelje i da ih označe, tumačio je Facebook ideju svoga projekta.

Stručnjaci za zaštitu podataka međutim smatraju da banka podataka s biometrijskim podatcima milijuna korisnika krije nemjerljiv potencijal za zloporabu i zatražili su da se korisnici prije mogućeg uključivanja funkcije izričito pitaju za pristanak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "VODAN" U ZAGREBU Kameno lice u Savi: Što se krije iza skulpture koja proviruje iz rijeke u blizini Hendrixova mosta? Slika nije dostupna Odraz stanja u društvu Lice tuge: Ispred nje hrpa trešanja, a kupca nigdje - fotografija prodavačice s Britanca govori više od riječi

>> Pogledajte kako točno Facebook prati vaše aktivnosti na internetu

Facebook je ranije tvrdio da je funkcija prepoznavanja crta lica potpuno u skladu s europskim propisima o zaštiti podataka i nada se da će funkcija ipak biti omogućena. 'Nadamo se da ćemo i europskim korisnicima opet dati na raspolaganje veličanstveni pomoćni alat', priopćio je Facebook.

Irski državni ured za zaštitu podataka nadležan je za nadzor Facebooka u Europi, jer je tvrtka odabrala Irsku za svoje europsko sjedište. Ured je u petak objavio najnovije nadzorno izvješće na 200 stranica, u kojemu iskazuje zadovoljstvo time što je Facebook uvažio njegove primjedbe iz prosinca 2011. godine. Facebook mora ipak poboljšati informacije o zaštiti podataka za postojeće korisnike, priopćio je irski državni ured za zaštitu podataka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene