Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova opcija

Facebook će vašim prijateljima javljati gdje se nalazite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook je najavio još jednu opciju koja bi mogla izazvati probleme s privatnosti i s uhođenjem

Facebook je predstavio novu opciju za svoju aplikaciju na pametnim telefonima koja bi mogla biti novi izvor problema s privatnosti za brojne korisnike ove mreže. Naime, putem ove opcije vlasnici pametnih telefona moći će sa svojim prijateljima na Facebooku dijeliti svoju lokaciju, a ako se prijatelji nalaze u blizini, Zuckerbergova mreža će vas o tome obavijestiti.

Na ovaj način, objavili su na službenog blogu kompanije, vaši prijatelji znat će kada ste u njihovoj blizini pa vas mogu kontaktirati kako bi otišli na piće i slično.

Kakav šok! Evo što se događa kada ne zaštitite svoju privatnost na Facebooku

Za razliku od nekih prijašnjih opcija i promjena na mreži koje su donijele velike probleme s privatnosti jer su korisnicima nametnute (poput Timelinea, opcije prepoznavanja lica i slično), korisnici će ovog puta imati punu kontrolu nad opcijom 'Nearby Friends'. Kada ova opcija postane dostupna (najavljeno je da će se prvo pojaviti korisnicima u SAD-u), ona će biti isključena te će je sami korisnici morati aktivirati, a sami će odlučiti kome će biti vidljiva njihova lokacija – svim njihovim prijateljima, samo odabranim prijateljima, obitelji i slično.

Uključivanjem ove opcije, korisnici će na karti moći vidjeti gdje se nalaze samo oni prijatelji koji su putem opcije 'Nearby Friends' odlučili s njima podijeliti svoju lokaciju. Također, moći ćete vidjeti i gdje putuju vaši prijatelji koji imaju aktiviranu ovu opciju te na Facebooku naglašavaju da ćete, kada vidite da se nalaze u nekom gradu koji ste već posjetili, moći kontaktirati te prijatelje i dati im preporuke za mjesta koja moraju posjetiti, odnosno u kojim restoranima mogu ručati.

Na Business Insideru napominju da, kako bi se spriječilo uhođenje osoba koje dijele svoju lokaciju, 'Nearby Friends' ima vremensko ograničenje te će korisnici biti vidljivi samo svojim prijateljima (koji i s njima dijele lokaciju), a ne i prijateljima njihovih prijatelja, odnosno ti podaci neće biti javno dostupni.

Zaštita podataka: Ako imate problema obratite se OVOJ agenciji

Podaci o lokacijama osoba koje koriste Facebook na pametnim telefonima naročito bi mogli biti zanimljivi oglašivačima, no iz ove kompanije kažu da se, barem trenutno, lokacije korisnika neće koristiti za takve aktivnosti, već samo za lociranje prijatelja – naravno, nitko ne garantira da u budućnosti neće doći do promjena pa bi vas restorani ili trgovine, kada se nalazite u njihovoj blizini, mogle privući različitim oglasima i popustima.

Ono što je najvažnije naglasiti jest da će sami korisnici upravljati svim stvarima vezanim uz ovu opciju – sami će je moći aktivirati kad žele (Facebook je neće automatski aktivirati) i sami će odrediti kome će se prikazivati njihova lokacija.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene