Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmišljali o više imena

Evo kako je Apple htio nazvati iPhone!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Steve Jobs i ekipa iz Applea razmišljali su o nekoliko imena za telefon koji su razvijali, a jedno od njih bilo je i – iPad!

Iako je od predstavljanja prvog modela iPhonea prošlo već više od šest godina, neki detalji vezani uz razvoj ovog pametnog telefona s kojim je Apple 2007. godine u potpunosti promijenio smartphone tržište i dalje nisu poznati. Neki od tih (do sada) nepoznatih podataka uključuju i imena o kojima su u ovoj kompaniji razmišljali za svoj telefon, a zahvaljujući bivšem Appleovcu Kenu Segallu, napokon smo doznali kako se iPhone još mogao zvati.

Segall je na sveučilištu u Arizoni održao predavanje, čije su najzanimljivije dijelove prenijeli na stranici 9to5Mac te je na njemu rekao da su u Appleu, osim iPhonea razmišljali i o imenima Telepod, Mobi, Tripod i – iPad.

Pogledajte razvoj iPhonea od 2007. do danas

Osim samih tada potencijalnih imena, Segall je dao i objašnjenje za svako od njih pa je rekao da im je ime Telepod zvučalo futuristički, a najbolje je povezivalo telefone i njihov popularni glazbeni player iPod. Ime Mobi jednostavna je skraćenica od 'mobile' za koju je rekao da se čini 'kreativnim imenom s osobnošću', a posebno je zanimljivo ime Tripod jer je ono utjecalo na prvotnu Jobsovu prezentaciju i marketing iPhonea.

Naime, ta je riječ označavala kombinaciju tri uređaja – telefona, iPoda i internetskog uređaja za komunikaciju te je upravo tako Steve Jobs 2007. godine najavio iPhone, kao tri uređaja u jednom. Jedno od predloženih imena bilo je i iPad, no kao što je svima poznato, Jobs je na kraju odustao od tog imena i odlučio se za iPhone, dok smo na iPad morali pričekati još nekoliko godina.

Ovaj bi iPhone mogao konkurirati Galaxyju S4!

Na stranici 9to5Mac podsjećaju i na kontraverze oko imena iPhone jer je tada Cisco imao prava na to ime – tako su nazvali svoj IP telefonski sustav, a na kraju su Apple i Cisco postigli dogovor prema kojem obje kompanije imaju pravo koristiti ime iPhone.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene