277283
277283
277283
277283
277283

Evo kako je Apple htio nazvati iPhone!

  • , 06.03.2013., 11:06
  • Autor:

Steve Jobs i ekipa iz Applea razmišljali su o nekoliko imena za telefon koji su razvijali, a jedno od njih bilo je i – iPad!

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Iako je od predstavljanja prvog modela iPhonea prošlo već više od šest godina, neki detalji vezani uz razvoj ovog pametnog telefona s kojim je Apple 2007. godine u potpunosti promijenio smartphone tržište i dalje nisu poznati. Neki od tih (do sada) nepoznatih podataka uključuju i imena o kojima su u ovoj kompaniji razmišljali za svoj telefon, a zahvaljujući bivšem Appleovcu Kenu Segallu, napokon smo doznali kako se iPhone još mogao zvati.

Segall je na sveučilištu u Arizoni održao predavanje, čije su najzanimljivije dijelove prenijeli na stranici 9to5Mac te je na njemu rekao da su u Appleu, osim iPhonea razmišljali i o imenima Telepod, Mobi, Tripod i – iPad.

Osim samih tada potencijalnih imena, Segall je dao i objašnjenje za svako od njih pa je rekao da im je ime Telepod zvučalo futuristički, a najbolje je povezivalo telefone i njihov popularni glazbeni player iPod. Ime Mobi jednostavna je skraćenica od 'mobile' za koju je rekao da se čini 'kreativnim imenom s osobnošću', a posebno je zanimljivo ime Tripod jer je ono utjecalo na prvotnu Jobsovu prezentaciju i marketing iPhonea.

Naime, ta je riječ označavala kombinaciju tri uređaja – telefona, iPoda i internetskog uređaja za komunikaciju te je upravo tako Steve Jobs 2007. godine najavio iPhone, kao tri uređaja u jednom. Jedno od predloženih imena bilo je i iPad, no kao što je svima poznato, Jobs je na kraju odustao od tog imena i odlučio se za iPhone, dok smo na iPad morali pričekati još nekoliko godina.

Na stranici 9to5Mac podsjećaju i na kontraverze oko imena iPhone jer je tada Cisco imao prava na to ime – tako su nazvali svoj IP telefonski sustav, a na kraju su Apple i Cisco postigli dogovor prema kojem obje kompanije imaju pravo koristiti ime iPhone.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se