Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene na tržištu

Bliži se kraj Macovima!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Appleovi prodajni rezultati za posljednji prošlogodišnji kvartal pokazali su da raste potražnja za iPadovima, dok je prodaja Macova sve manja.

Apple je krajem prošlog tjedna objavio financijske rezultate za posljednji kvartal 2012. godine koji su, iako su ostvarene odlične brojke u zaradi i prodaji uređaja, razočarali tržišne analitičare i investitore koji su od Applea očekivali puno više.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Investitori su tako očekivali da će ova kompanija prodati više od 50 milijuna iPhonea – što ipak nije ostvareno, očekivanja su bila veća i za iPadove, a na Business Insideru posebno upozoravaju na dio koji se odnosi na Appleova računala.

Kraj dominacije: Apple nije ispunio očekivanja investitora!

Naime, Apple je u posljednja tri mjeseca prošle godine prodao 4,2 milijuna Macova što je smanjenje od 16 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije i oko milijun manje u odnosu na predviđanja analitičara.

Iako je jedan od razloga za ovako slabe rezultate prodaje Appleovih računala nedovoljna količina dostupnih nedavno predstavljenih iMacova čija proizvodnja i dalje ne može zadovoljiti potražnju, sam Tim Cook je pri obraćanju investitorima upozorio na općenito smanjenje tržišta osobnih računala, čime je naznačio da niti u budućnosti ne treba očekivati neko veliko povećanje prodaje Macova.

Također, rekao je i da je za smanjenje prodaje njihovih računala djelomično kriv i iPad te sve veći broj ljudi, umjesto računala, kupuje tablete. Apple je u posljednjem kvartalu prodao skoro 23 milijuna iPadova, a da su uspjeli proizvesti veću količinu iPadova mini, prodali bi ih još više tako da je velika potražnja korisnika za tabletima direktno utjecala na smanjenu potražnju za Mac računalima te sličan trend možemo očekivati i u budućnosti.

Slično je bilo i nakon što se iPhone pojavio na tržištu te je s vremenom smanjena potražnja za iPodovima tako da je sve više ljudi, umjesto iPodova, kupovalo Appleove telefone.

iPhone više nije cool, u trendu je Samsungov Galaxy!

No, smanjena prodaja Macova ne bi trebao biti problem za ekipu iz Applea, jer kako kažu na Business Insideru, ‘to je ono što Apple radi’ – uništavaju jednu granu svog poslovanja, a razvijaju drugu tako da su ‘sretni što uništavaju Macove’ jer, ako to ne naprave oni, u budućnosti će napraviti netko drugi.

Novinari ove stranice podsjećaju i na riječi Stevea Jobsa koji je, nakon što je predstavo iPad, rekao da ulazimo u ‘post PC' razdoblje u kojem osobna računala više neće biti glavni uređaji putem kojih ćemo pristupati internetu i obavljati brojne druge stvari koje smo u prošlosti radili isključivo na računalima, već ćemo za sve više koristiti mobilne uređaje poput tableta.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene