Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez prije svega

Savjeti zlata vrijedni: Evo kako zaštititi privatnost na internetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mary Galligan godinama je radila u FBI-u te je bila na čelu tima zaduženog za cyber i specijalne operacije u New Yorku

Mary Galligan sve do nedavno bila je na čelu tima zaduženog za cyber i specijalne operacije u New Yorku i vodila je neke od najvećih operacija nadzora na internetu – uključujući i hvatanje najpoznatijeg 'cinkera među hakerima' Sabua. Nakon što je uhićen, Sabu je odlučio surađivati s FBI-em te je sudjelovao u nekim hakerskim napadima (mnogi su ga čak smatrali vođom Anonymousa) kako bi uspio skupiti dovoljno dokaza protiv drugih hakera koji su na kraju završili u zatvoru te su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, za što velike zasluge ima i Galligan.

Pročitajte i ovo Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav Uhićen Jack Teixeira Sigurnosne rupe FOTO/VIDEO Skandal u Pentagonu: FBI uhitio mladića povezanog s curenjem tajnih dokumenata

Ona je sada konzultant za privatnost i sigurnost u kompaniji Deloitte, a u razgovoru s novinarima CNN-a dala je nekoliko savjeta kako internetski korisnici mogu zaštiti svoju privatnost na mreži.

Ovo je 5 tipičnih načina na koje hakeri dolaze do vaših podataka!

1. Mijenjati lozinku jednom mjesečno – brojni sigurnosni stručnjaci godinama upozoravaju na važnost snažnih lozinki (ne bi trebali koristiti iste lozinke za različite servise, a same lozinke trebale bi se sastojati od velikih i malih slova, brojki i znakova) te Galligan kaže da su lozinke 'ključevi naših života'.

Naime, uspiju li cyber kriminalci provaliti lozinke maila ili nekih drugih online računa, oni se iznenađujuće jednostavno mogu dokopati brojnih osobnih informacija iz vaših života koje dalje mogu iskoristiti da vam isprazne bankovne račune, ukradu osobne/intimne fotografije, privatne informacije itd. Zbog toga je bitno jednom mjesečno promijeniti lozinke maila i najvažnijih servisa koje koristite.

2. Ostavite lažne kontaktne informacije – trgovine i online dućani prikupljaju brojne osobne podatke o vama koje skupljaju u baze podataka koje mogu na jednom mjestu sadržavati vaše ime, prezime, broj telefona, mail, podatke o kreditnoj sposobnosti, plaći i brojne druge podatke. Posljednji veliki hakerski napadi pokazali su da te informacije mogu pasti u ruke cyber kriminalaca, zbog čega je Galligan uvijek na oprezu i u (online) trgovinama ostavlja neke lažne podatke poput broja telefona, poštanskog broja grada i slično.

3. Ne otkrivajte više informacije nego što morate – kada nekome dajete svoje dokumente kako bi potvrdili identitet, nastojte da vide/zapišu što manje informacija o vama (npr. neka vide samo ime i prezime i sliku, a ne i kućnu adresu). Također, pripazite kada plaćate karticama kako osoba koja naplaćuje ne bi odnijela tu karticu izvan vašeg dosega i prepisala sve bitne podatke s nje (broj kartice, datum isteka i dodatne brojeve koji su bitni prilikom plaćanja putem interneta).

'Volite Google i nemojte se brinuti o privatnosti'

4. Oprez prilikom korištenja bankarskih aplikacija – Galligan kaže da je iznimno oprezna prilikom pristupa bankarskim aplikacijama te, 'zbog toga što je danas tako jednostavno zaraziti računala s malwareom koji vas može špijunirati', ona na istom računalu i mobitelu ne pristupa svim svojim bankovnim računima.

5. Jedan e-mail koristite samo za junk e-poštu – kada kompanije od nje zahtijevaju e-mail adresu, ona im uvijek daje tu spam adresu na koju joj šalju promotivne poruke. Za slučaj da hakeri uspiju probiti zaštitu tih kompanija i dokopati se njene mail adrese, njen će pravi mail ostati siguran i zaštićen od hakera.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene