Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formiranje sve manje

Astronomi otkrili: Svemiru ponestaje zvijezda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Formiranje zvijezda 30 puta je manje nego prije 11 milijardi godina.

U svojoj mladosti, svemir je bio prava kaša materijala za nastanak zvijezda, a njihovo nastajanje, tad je strelovito raslo. U današnje doba, svemir je puno 'tiši' po tom pitanju, a kako vrijeme prolazi, ne očekuje se da će postati opet uzbudljivo kao prije, ističu astronomi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi put! Izračunali prosječnu udaljenost među zvijezdama! Slika nije dostupna Nove brojke Svemir ima tri puta više zvijezda nego što mislite

>> Pretražujući svemir naišli na 'novu Zemlju'?

Kao posljedica toga, astronomi predviđaju kako će broj zvijezda u svemiru u budućnosti narasti za ne više od pet posto, od današnjeg broja zvijezda, prenosi popsci.com.

Astronomi su do tog zaključka došli uzimajući fotografije svemira dok je bio star 2, 4, 6 i 9 milijardi godina (svemir je danas star 13,7 milijardi godina). Njihova promatranja i rezultati pokazuju jasno smanjenje formiranja novih zvijezda.

Tim predvođen Davidom Sobralom iz opservatorija Leiden, proučavao je vodik-alfa emisije u svemiru, koje su pouzdan indikator formiranja zvijezda. Koristili su tri teleskopa, jedan u Japanu, jedan u Velikoj Britaniji i jedan u Čileu, tijekom svojih promatranja te su tako pokrili velik dio noćnog neba.

Područje njihovog promatranja čak je 10 puta veće od bilo kojeg prijašnjeg uzorka. Otkrili su kako se polovica današnjih zvijezda formirala prije otprilike 9 milijaradi godina, a ostatku zvijezda trebalo je gotovo pet puta duže vremena za formiranje.

Ako se taj trend nastavi, astronomi tvrde kako će se broj zvijezda povećati za samo pet posto, čak i kad bi mogli živjeti i čekati dovijeka. 'Definitivno živimo u svemiru kojim dominiraju stare zvijezde. Sva akcija u svemiru zapravo se odigrala prije više milijardi godina', zaključio je Sobral.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene