Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po prvi put

Astronomi otkrili planet s vedrim nebom i vodom u atmosferi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su po prvi put otkrili znakove prisutnosti vodene pare na udaljenom planetu veličine Neptuna, a to je ujedno i najmanji egzoplanet koji je otkrio svoj kemijski sastav astronomima.

Uz pomoć tri teleskopa astronomi su pronašli tragove vode na egzoplanetu naziva HAT P-11b, koji se okreće oko zvijezde u sazvježđu labuda, koje je od Zemlje udaljeno 124 svjetlosne godine, odnosno oko trilijun kilometara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vreli Jupiter NASA otkrila plavi planet na kojemu pada staklena kiša Slika nije dostupna Novo otkriće Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

Astronomi su do otkrića došli mjereći boje koje planetova atmosfera apsorbira tijekom prolaska ispred njezine matične zvijezde. Njihovo otkriće objavljeno je u časopisu Nature. Za njega je zaslužan tim astronoma sa Sveučilišta Maryland.

Otkrivena super Zemlja!

HAT P-11b četiri je puta širi od Zemlje, a njegovu atmosferu promatrali su teleskopi Hubble, Spitzer i Kepler. Njihovim opservacijama uvelike je pomogla činjenica da na tom egzoplanetu nema oblaka što inače predstavlja prepreku, prenosi BBC.

Tim je otkrio da 90 posto atmosfere tog egzoplaneta čini vodik, no i da značajan njezin dio čini i vodena para.

Krajnji cilj je zabilježiti isto i na egzoplanetima veličine Zemlje. HAT P-11b se nalazi preblizu svojoj matičnoj zvijezdi pa je time i nepogodan za život kakvog mi poznajemo. Znanstvenici se nadaju otkriti prisutnost vode na egzoplanetima u takozvanoj zlatnoj ili zelenoj zoni oko zvijezda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene