Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Teretni kapacitet kamioneta kod kuće'

Astronauti ušli u SpaceX kapsulu: Miris podsjeća na miris novog automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti s Međunarodne svemirske stanice (ISS) ušli su u kapsulu Dragon, dan nakon povijesnog dolaska tog prvog komercijalnog transportnog opskrbnog broda na orbitalnu postaju, izvijestio je američki javni radio NPR.

NASA-in astronaut Donald Pettit, prvi koji je ušao u kapsulu, kazao je kako ga je ona podsjetila na teretni kapacitet njegovog kamioneta kod kuće u Houstonu.

"Miris unutra podsjeća na miris novog automobila", rekao je Pettit, ddoajući da je unutrašnjost blještavo bijela, iznimo čista, bez prljavštine ili drugih čestica koje lebde uokolo.

Pročitajte i ovo ISS (Foto: AFP) Ključni partneri Inače suparnici, ali... Postoji područje u kojem Rusi i Amerikanci surađuju već 20 godina Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Ispovijest astronauta nakon povratka Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru

>> Prvi privatni let: Dragon SpaceX uspješno spojen na ISS

Da bi se zaštitio od mogućih krhotina, Pettit je nosio naočale, masku i speleološku svjetiljku kada je otvorio poklopac najnovijeg dodatka ISS-a. U trenutku kada su Pettit i njegovi kolege ušli u kapsulu Dragon, orbitalna postaja bila je 250 km iznad Tasmanijskog mora, zapadno od Novog Zelanda.

"Ovaj događaj nije samo jednostavno otvaranje vrata između dvije letjelice, već on otvara vrata budućnosti u kojoj američka industrija može pružiti ogromne koristi za američko istraživanje svemira", navodi se u priopćenju Zaklade 'Space Frontier', koja zagovara uključenje privatnih poduzetnika u američke svemirske programe.

Kalifornijska tvrtka SpaceX - formalno Space Exploration Technologies Corp., prva je privatna tvrtka koja je poslala brod na svemirsku stanicu. Vodi je Elon Musk, milijarder koji je pomogao stvoriti PayPal i osnovao tvrtku za proizvodnju električnih automobila Tesla Motors.

NASA predaje zadaću opskrbe orbitalne postaje američkim privatnim tvrtkama kako bi se usredotočila na veće i bolje ciljeve, kao što su slijetanje astronauta na Mars i asteroide. Svemirska agencija se nada da će uskoro uslijediti letovi s astronautima na ISS, a SpaceX tvrdi da bi njezine svemirske kapsule Dragon mogle prebacivati astronaute do ISS-a i natrag na Zemlju u roku od tri do četiri godine.

Kapsula Dragon - visine 5.7 metara i širine 3.6 metra - lansirana je u utorak iz Cape Canaverala na raketi nosaču Falcon 9, tvrtke SpaceX .

Na ISS je donijela tovar od 454 kg hrane, odjeće, baterija i drugih potrepština. Na Zemlju treba vratiti opremu u težini od 635 kg. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene