Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik korak naprijed

Prvi privatni let: Dragon SpaceX uspješno spojen na ISS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti s Međunarodne svemirske postaje (ISS) uspješno su robotskom rukom privukli američku kapsulu bez posade Space Exploration Technologies' Dragon, prvo privatno svemirsko dostavno vozilo koje je dopremilo teret na ISS.

Robotskom dizalicom od 17,7 metara astronaut Don Pettit 'uhvatio' je kapsulu Dragon i dojavio kontrolnoj misiji NASA-e u Houstonu: "Čini se da smo našeg 'zmaja' zgrabili za rep".

Kapsulu je izgradila tvrtka Space Exploration Technologies (SpaceX), prvi od dva nova svemirska prijevoznika koje je NASA angažirala lani pošto je "umirovila" dosadašnje svemirske cargo-letjelice.

NASA planira angažirati komercijalne letjelice za prijevoz astronauta do ISS-a što sada obavljaju samo ruski brodovi.

Lansiran raketom Falcon 9 iz Cape Canaverala u utorak, Dragon je put ISS-a ponio 544 kilograma hrane, vode, odjeće i drugih potrepština za posadu. Povratak na Zemlju predviđen je za 31. svibnja. (Hina)

Pročitajte i ovo ISS (Foto: AFP) Ključni partneri Inače suparnici, ali... Postoji područje u kojem Rusi i Amerikanci surađuju već 20 godina Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Ispovijest astronauta nakon povratka Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene