Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena Appleove filozofije

Appleov odgovor Androidu: Stiže jeftiniji iPhone?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavile su se glasine kako Apple priprema jeftiniji model iPhonea čija će cijena u slobodnoj prodaji iznositi samo 200 dolara.

Android danas u potpunosti dominira tržištem pametnih telefona te je ovaj operativni sustav instaliran na naprednim modelima poput Samsungovih Galaxyja S3, Notea 2 i HTC-ova One X-a, ali i na brojnim jeftinijim modelima tako da osobe koje namjeravaju kupiti jeftiniji smartphone gotovo da i nemaju drugog izbora osim Androida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojavile se nove slike i video Nema više tajni: Ovako izgleda novi iPhone! Slika nije dostupna Postojao je 'iPhone prije iPhonea' Ove stvari NISTE znali o iPhoneu!

Prije nekoliko godina na internetu su se pojavile glasine da Apple, kako bi konkurirao Androidu, namjerava predstaviti manji model svog telefona (iPhone mini) koji je trebao imati manji ekran (tada su modeli iPhonea imali smo 3,5 inčne ekrane) i manju cijenu, no te su se glasine pokazale lažnima.

iPhone 5 se nije niti 'ohladio', a Apple već počinje s proizvodnjom iPhone 5S

Gene Munster, jedan od poznatijih analitičara koji godinama prati ovu kompaniju smatra da Apple ima nove planove oko jeftinijeg modela iPhonea – s obzirom na stanje na tržištu i tendenciju prema većim ekranima sigurno je da iPhone s manjim ekranom od 3,5 inča možemo zaboraviti, no zato razmišljaju o modelu čija bi cijena iznosila 200 dolara u slobodnoj prodaji.

Cijena osnovnog modela (novog) iPhonea u SAD-u iznosi 200 dolara, ali uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora – Apple po prodanom modelu dobije oko 600 dolara, a mobilni operateri te troškove nadoknade cijenom pretplate tijekom sljedeće dvije godine. Na Business Insideru kažu da se takav sustav prodaje jeftinijih telefona uz pretplatu ne odnosi na Indiju i Kinu te da zbog toga Apple ima jako mali udio na tržištima tih zemalja te, ako žele konkurirati na tržištima s tri milijarde potencijalnih korisnika pametnih telefona moraju pronaći rješenje za ovaj problem, a to rješenje se nalazi u prodaji jeftinog iPhonea kojeg će korisnici moći kupiti u slobodnoj prodaji, bez uplitanja operatera.

Munster vjeruje da bi Apple takav jeftini iPhone koji košta samo 200 dolara mogao predstaviti tijekom 2014. godine, no trenutno nema nikakvih informacija o opcijama tog telefona.

Ipak, kako Apple nikad nije prodavao jeftine uređaje jer vjeruju da viša cijena njihovih uređaja odgovara visokoj kvaliteti, predstavljanje jeftinog iPhonea značilo bi 'veliku promjenu korporativne filozofije', no s obzirom da ova kompanija sada ima novog izvršnog direktora koji je puno fleksibilniji od Stevea Jobsa, ne treba isključiti mogućnost promjene dosadašnje Appleove strategije.

Ima li kraja antagonizmu između korisnika Androida i iPhonea!?

Jedna od takvih promjena jest i nedavno predstavljanje iPada mini – Jobs je ranije kritizirao tablete s dijagonalom ekrana manjom od one koju ima iPad, ali je Apple na kraju ipak predstavio manji model tableta i na taj način pokazao da je spreman na kompromise i prilagođavanje tržištu (iako je njihov tablet dosta skuplji od konkurentskih uređaja poput Kindlea Fire i Googleovog Nexusa).

Gene Munster vjeruje da je ova kompanija ponovno spremna na te kompromise te da će za dvije godine predstaviti iPhone čija će cijena iznositi 200 dolara u slobodnoj prodaji. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene