Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zuroff predlaže Srbiji zahjev za izručenje Rojnice i Ašnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od predsjednika "Centra Simon Wiesenthal" Efraim Zuroff izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu da Srbija "ima pravo tražiti izručenje dvojice ustaških zapovjednika Ive Rojnice i Milivoja Ašnera, odgovornih za ubojstvo stotina Srba, Židova i Roma", kako bi im se sudilo u Srbiji.

Osamdesetogodišnjaci, Rojnica i Ašner žive danas u Argentini odnosno Austriji i ne pokušavaju se skrivati, rekao je Zuroff i dodao da je i od hrvatskih vlasti i tužiteljstva tražio pokretanje postupka za njihovo izručenje i suđenje.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSEL) Zlouporaba sustava Apel iz Hitne: "Pacijenti nam priznaju da dolaze jer ne žele čekati svog liječnika. Ima ih koji dođu 60 puta u dvije godine" Slika nije dostupna Kazahstan potpisao sporazum s EU dok je predsjednik u Moskvi Kazahstan potpisao sporazum s EU dok je predsjednik u Moskvi

Poslije sastanaka u Beogradu s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, predstavnicima Ministarstva pravde i Srpske pravoslavne crkve, Zuroff je rekao da je "optimist" i da očekuje da će srpsko pravosuđe tražiti izručenje Rojnice od Argentine i Ašnera od Austrije.

Prema podacima Centra, rečeno je na konferenciji za novinstvo, Ivo Rojnica, nekada ustaški zapovjednik u Dubrovniku, odgovoran je za zločine nad stotinama Srba, Židova i Roma u Dubrovniku, dok se Milivoj Ašner povezuje sa zločinima u Slavonskoj Požegi a odgovoran je, prema tim podacima, i za slanje ljudi u ustaški logor Jasenovac.

- Budući da su žrtve i Srbi, Srbija ima pravo tražiti da im se sudi u Beogradu iako su oni državljani drugih zemalja, rekao je Zuroff i dodao da ona to može učiniti i kao jedna od zemalja nasljednica bivše Jugoslavije, koja ih je proglasila ratnim zločincima.

Zuroff je rekao da je hrvatskom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću predao obimnu dokumentaciju o slučaju Rojnica, ali da se po tom pitanju do danas ništa nije dogodilo te da je Hrvatska u rujnu 2005. godine zatražila Ašnerovo izručenje od Austrije i da mu je Bajić u nekoliko navrata rekao da se na izručenju još radi.

Rekao je i da je s predstavnicima vlasti u Beogradu razgovarao i o privođenju pravdi još nekih ustaških ratnih zločinaca, ali je naglasio da iz "sigurnosnih razloga" ne može objelodaniti o kojem broju i o kojim imenima se radi te da će za nekoliko tjedana objaviti još neke pojedinosti.

Na konferenciji za novinstvo je rečeno da već četiri godine Zuroff vodi projekt "Posljednja šansa", kampanju za pronalaženje počinitelja zločina u Drugom svjetskom ratu u sklopu koje se vodi više od 1.000 istraga u 17 zemalja svijeta, a za svaku korisnu informaciju nudi se 10.000 dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene