451680
451680
451680
451680
451680

EPOHALNO OTKRIĆE U MEDICINI Proizvedene prve sintetičke žile koje rastu s tkivom pacijenta

  • , 28.09.2016., 15:13
  • Autor:
  • komentara

Djeca rođena s ozbiljnim srčanim poremećajima mogla bi biti izliječena u samo jednom operacijskom zahvatu, jer su znanstvenici uspjeli napraviti umjetne krvne žile koje jednom kad se ugrade, rastu jednakim tempom kao i sam pacijent.

 
 
 
 
Sintetička arterija (Foto: twin-cities.umn.edu)
Sintetička arterija (Foto: twin-cities.umn.edu)

Nevjerojatan medicinski pomak u proizvodnji sintetičkih krvnih žila stiže iz SAD-a, gdje je tim znanstvenika uspio uzgojiti umjetne arterije, koje jednom kad se presade u tijelo pacijenta, počinju rasti proporcionalno s organizmom pacijenta i tkivom u pacijentovu tijelu. Velik je to pomak u odnosu na klasične sintetičke krvne žile, kojima se ispravljaju greške na krvožilnom sustavu.

Mnoga djeca koja se rode sa srčanim tegobama suočena su s čitavim nizom velikih operacija tijekom svojeg života, kojima je cilj samo zamijeniti sintetičke implantate onima odgovarajuće veličine za njihovu dob. Ovo istraživanje to bi moglo u potpunosti ukloniti i riješiti problem samo jednim operativnim zahvatom.

Od želatine do funkcionalne žile

Istraživanje je vodio Robert Tranquillo sa Sveučilišta Minnesota. Njegove sintetičke arterije napravljene su od želatina prožetih živućim stanicama vezivnog tkiva koje se zovu fibroblast. Njihova mješavina daje rastezljivu mrežu kolagena, koja toj sintetičkoj žili daje njezinu snagu. Da bi oblikovali taj kolagen u arterije ili vene, on se omata oko valjkastih štapića te se uzgajaju u takozvanom "bioreaktoru", koji stanicama daje toplinu, aktivnosti i nutrijente potrebne za rast.

Prije negoli se tako uzgojene krvne žile mogu implementirati u pacijenta, mora ih se oprati u sredstvu za ispiranje, kako bi ih se oslobodilo živućih stanica. U protivnom, imunitet pacijenta žilu bi mogao odbaciti. Nakon ispiranja ostaje rastezljivi kolagen u obliku cijevčice, kojeg se može skladištiti u hladnjaku do vremena kad je potrebno ugraditi ga u pacijenta.

Uspješna testiranja

Tim američkih znanstvenika uspješno je usadio te nove sintetičke žile u troje janjadi. Pomoću ultrazvuka u narednih 50 tjedana otkrili su da njihova umjetna žila, odnosno žile, rastu istim tempom kao i same životinje.

"Čudesno je to što stanice janjadi naseljavaju našu matricu i ona fizički raste. Postoje mnoge sugestije koje ukazuju upravo na normalan rast", ističe Tranquillo za Guardian.

Na korak do testiranja na ljudima

Dok je rad američkih znanstvenika impresivan, on još uvijek nije spreman za testiranje na ljudima. Tranquillo i njegov tim još o rezultatima trebaju razgovarati sa stručnjacima, odnosno kardiolozima te Američkom upravom za hranu i lijekove. Nakon tih konzultacija donijet će se odluka je li potrebno dodatno laboratorijsko testiranje, prije prelaska na testiranje na ljudima.

Tranquillov tim paralelno radi i na još kompleksnijim žilama, onima koje će imati i zaliske.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se