Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom brojnim teškim operacijama

EPOHALNO OTKRIĆE U MEDICINI Proizvedene prve sintetičke žile koje rastu s tkivom pacijenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca rođena s ozbiljnim srčanim poremećajima mogla bi biti izliječena u samo jednom operacijskom zahvatu, jer su znanstvenici uspjeli napraviti umjetne krvne žile koje jednom kad se ugrade, rastu jednakim tempom kao i sam pacijent.

Nevjerojatan medicinski pomak u proizvodnji sintetičkih krvnih žila stiže iz SAD-a, gdje je tim znanstvenika uspio uzgojiti umjetne arterije, koje jednom kad se presade u tijelo pacijenta, počinju rasti proporcionalno s organizmom pacijenta i tkivom u pacijentovu tijelu. Velik je to pomak u odnosu na klasične sintetičke krvne žile, kojima se ispravljaju greške na krvožilnom sustavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve mlađi pacijenti Tihi ubojica bez simptoma u Hrvatskoj uzrokuje 40 posto smrti: "Vjerovao sam da sam zdrav čovjek" PR PHARMOVAL Što naše srce i krvne žile posebno vole i kako im pomoći?

Mnoga djeca koja se rode sa srčanim tegobama suočena su s čitavim nizom velikih operacija tijekom svojeg života, kojima je cilj samo zamijeniti sintetičke implantate onima odgovarajuće veličine za njihovu dob. Ovo istraživanje to bi moglo u potpunosti ukloniti i riješiti problem samo jednim operativnim zahvatom.

Od želatine do funkcionalne žile

Istraživanje je vodio Robert Tranquillo sa Sveučilišta Minnesota. Njegove sintetičke arterije napravljene su od želatina prožetih živućim stanicama vezivnog tkiva koje se zovu fibroblast. Njihova mješavina daje rastezljivu mrežu kolagena, koja toj sintetičkoj žili daje njezinu snagu. Da bi oblikovali taj kolagen u arterije ili vene, on se omata oko valjkastih štapića te se uzgajaju u takozvanom "bioreaktoru", koji stanicama daje toplinu, aktivnosti i nutrijente potrebne za rast.

Prije negoli se tako uzgojene krvne žile mogu implementirati u pacijenta, mora ih se oprati u sredstvu za ispiranje, kako bi ih se oslobodilo živućih stanica. U protivnom, imunitet pacijenta žilu bi mogao odbaciti. Nakon ispiranja ostaje rastezljivi kolagen u obliku cijevčice, kojeg se može skladištiti u hladnjaku do vremena kad je potrebno ugraditi ga u pacijenta.

Uspješna testiranja

Tim američkih znanstvenika uspješno je usadio te nove sintetičke žile u troje janjadi. Pomoću ultrazvuka u narednih 50 tjedana otkrili su da njihova umjetna žila, odnosno žile, rastu istim tempom kao i same životinje.

"Čudesno je to što stanice janjadi naseljavaju našu matricu i ona fizički raste. Postoje mnoge sugestije koje ukazuju upravo na normalan rast", ističe Tranquillo za Guardian.

Na korak do testiranja na ljudima

Dok je rad američkih znanstvenika impresivan, on još uvijek nije spreman za testiranje na ljudima. Tranquillo i njegov tim još o rezultatima trebaju razgovarati sa stručnjacima, odnosno kardiolozima te Američkom upravom za hranu i lijekove. Nakon tih konzultacija donijet će se odluka je li potrebno dodatno laboratorijsko testiranje, prije prelaska na testiranje na ljudima.

Tranquillov tim paralelno radi i na još kompleksnijim žilama, onima koje će imati i zaliske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene