445506
445506
445506
445506
445506

Životi više od milijarde ljudi uskoro će se drastično promijeniti

  • , 04.08.2016., 23:19
  • Autor:
  • komentara

Nakon 7 desetljeća neovisnosti, Indijci konačno uvode konkretan i transparentan porezni sustav.

 
 
 
 
Broker na indijskoj burzi (Foto: AFP)
Broker na indijskoj burzi (Foto: AFP)

Najmnogoljudnija zemlja svijeta, Indija, uskoro kreće u najveće promjene svog poreznog sustava otkako je stekla neovisnost 1947. godine. Gornji dom parlamenta jučer je izglasao uvođenje poreza na dobra i usluge koji je u izradi već dulje od deset godina.

Iako isprva zvuči kao uvođenje još jednog porezan. ovaj bi sustav treba znatno olakšati poslovanje u Indiji jer će spomenuti porez zamijeniti cijeli niz naknada i poreza koje građanima i poduzetnicima nameću lokalne, državne i federalne vlasti.

Očekuje se da će ovaj potez znatno potaknuti cjelokupno indijsko gospodarstvo.

Zastarjela regulativa znatno otežava funkcioniranje poduzeća na nacionalnoj razini i otvara puno prostora za koruptivne radnje . Sad će Indija po prvi put u povijesti postati integrirano tržište s točno definiranim porezima. Nacionalno vijeće za istraživanje gospodarskog razvoja procjenjuje kako bi zbog ovog poteza gospodarstvo moglo skočiti za između 0,9 i 1,7 posto.

Ovo je ujedno i najveća gospodarska reforma od 1991. godina kada je bivši premijer Manmohan Singh odgovorio na krizu rupije liberalnijim zakonima.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se