454517
454517
454517
454517
454517

Život na Marsu otkriven još prije 40 godina?

  • , 23.10.2016., 08:33
  • Autor:
  • komentara

Uzimajući u obzir nove podatke koje rover šalje s Marsa, pojedini znanstvenici traže reviziju eksperimenta tla s Marsa iz 1976. godine koji su prvo pokazali, a kasnije opovrgli postojanje života na tom planetu.

 
 
 
 
Mars (Foto: AFP)
Mars (Foto: AFP)

Roveri Viking 1 i 2 bili su prve letjelice sa Zemlje koje su sletjele na Mars, snimile prve fotografije crvenog planeta u visokoj rezoluciji i prvi koji su ondje prikupljali geološke podatke.

Iz uzoraka tla kojeg su roveri prikupili 1976., dobiveni su oprečni rezultati. Prvi je test pokazao postojanje mogućeg života, a druga dva su dala negativne rezultate. No, s obzirom na nove podatke koje je ove godine poslao rover Curiosity s Marsa, znanstvenici Gilbert Levin i Patricia Ann Straat traže da se ti uzorci ponovno podvrgnu testiranju, piše phys.org.

Levin i Sraat napisali su studiju koja je nedavno objavljena u časopisu ''Astrobiologija'', u kojoj tvrde da uzorci s tla koje su prikupili roboti prije 40 godina trebaju novo ispitivanje.

Naime, Vikinig 1 i 2 proveli su tri istraživanja o biologiji Marsa s eksperimentom Labeled Release (LR). LR-om su testirani uzorci tla koje su prikupili roveri, istražujući potencijalne znakove života na način da su uzorke miješali s vodom bogatom nutrijentima.

Da je tlo sadržavalo znakove života, metaboliziralo bi nutrijente u vodi, a iznenađujuće - to se i dogodilo. Rezultati su uspoređivani s uzorcima tla Zemlje od Doline smrti do Antarktike kako bi se osiguralo da uistinu pokazuje znakove života.

Međutim, druga dva eksperimenta s tlom na Marsu nisu davali iste rezultate, odnosno nisu pokazivali da se ondje nalazi organski materijal. Stoga je NASA zaključila da je neka vrsta nebiološkog procesa bila kriva za pogrešne prve rezultate LR testa.

Ali u svjetlu nedavnih otkrića, studija dr. Levina i dr. Staata o LR rezultatima sugerira da je moguće da su biološki procesi odgovorni za pozitivne rezultate prvog testa i traže da se tlo ponovno ispita.

''Postojanje života je snažna mogućnost, a biotičke interpretacije podataka LR-a nisu konačne. Čak i da zaključak stavimo po strani, biologija bi se trebala uzeti u obzir kao objašnjenje za LR eksperiment'', stoji dalje u tekstu studije.

NASA se složila da studija ima jake argumente za to da se kontradiktorni rezultati ponovno ispitaju, dodajući da se mogućnost života na Marsu ''mora uzeti u obzir''.

''Čak i ako netko nije uvjeren da rezultati LR-a s Vikinga ne daju snažne dokaze o postojanju života na Marsu, ova studija jasno pokazuje da se mogućnost mora istražiti'', rekao je dr. Chris McKay, stariji urednik Astrobiologije i asrobiolog u NASA-i.

Podsjetimo, ove je godine rover Curiosity otkrio potencijlne tragove života na Marsu, ali studija na koju se poziva RT tvrdi da bi NASA mogla imati dokaz o životu na tlu tog planeta još od 1976.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se