Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je državni udar'

Živku Budimiru jednomjesečni pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud BiH uvažio je zahtjev i razloge Tužilaštva BiH iznesene na sinoćnjem ročištu te potvrdio jednomjesečni pritvor za Živka Budimira, predsjednika FBiH.

Osim njega, u pritvoru ostaju još četiri uhićene osobe, piše Dnevni Avaz. Sud je ovime uvažio zahtjev državnog odvjetništva, koje je procijenilo kako bi Budimir i njegovi suradnici, ukoliko bi ih se pustilo na slobodu, mogli pobjeći iz zemlje ili utjecati na svjedoke odnosno pokušati uništiti dokaze.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

"Sud je zaključio da su izvršena kaznena djela ostvarena od strane najviših dužnosnika izvršne vlasti FBiH, čime je narušen ugled države BiH i njezina pravosudsnog sustava", kazala je glasnogovornica Suda Bosne i Hercegovine Asja Papo. 

Podsjetimo, Živko Budimir i nekoliko njegovih bliskih suradnika osumnjičeni su za primanje mita kako bi pogodovali osobama osuđenim na zatvorske kazne i osigurali im pomilovanja.

>> Budimirova stranka: Uhićenje politički motivirano

Ministar pravosuđa Fereracije BiB Zoran Mikulić izjavio je u subotu kako je od svibnja 2011. do prosinca 2012. godine predsjedniku FBiH na odlučivanje o eventualnom pomilovanju proslijeđeno 440 predmeta.

Koristeći svoje ustavne ovlasti predsjednik FBiH je dao pomilovao 116 osoba. Od toga, kako tvrdi Mikulić, pedeset zahtjeva za pomilovanje odobreno je iako nadležno entitetsko povjerenstvo za to nije dalo preporuku uvažavajući stajališta sudova koji su i izrekli presude.

Budimirov odvjetnik: 'Ovo je državni udar'

Odvjetnik predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira Ragib Hadžić oštro je reagirao na odluku suda BiH kojom je Budimiru određen jednomjesečni pritvor, ustvrdivši kako je to ravno državnom udaru. 'Ovo je klasični državni udar', izjavio je Hadžić novinarima u Sarajevu, nakon što je primio pisanu odluku suda o određivanju pritvora Budimiru.

Uz Budimira, pritvor je određen i njegovom savjetniku za pitanja branitelja Petru Barišiću, jer je sud procijenio kako postoji opasnost od njihova bijega u Hrvatsku čije državljanstvo posjeduju. Predsjednik entitetskog povjerenstva za pomilovanja Hidajet Halilović te Saud Kulosman i Ivan Jurčević, predsjednici bošnjačke i hrvatske udruge razvojačenih branitelja, ostat će u pritvoru zbog opasnosti da bi ostankom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili uništiti dokaze.

Budimirov odvjetnik Hadžić potvrdio je kako će na odluku o određivanju pritvora biti uložena žalba sukladno zakonu. Hadžić, koji je ujedno potpredsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP) na čijem je čelu Budimir, tvrdi kako državno odvjetništvo BiH nema nikakvih čvrstih dokaza protiv predsjednika Federacije BiH.

Kazao je kako prisluškivani telefonski razgovori ne dokazuju nikakvu vezu Budimira s osobama koje su pokušavala ishoditi pomilovanje za osuđenike. (T.Š. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene