Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zimbabve: Oporba dobiva kontrolu nad vladom i policijom, Mugabeu vojska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica zimbabveanskih oporbenih dužnosnika izjavila su kako dogovor o podjeli vlasti među suprotstavljenim zimbabveanskim političkim stranama, postignut u četvrtak navečer, oporbi donosi većinu resora u vladi, uključujuči policiju, koja ih je, kako su istaknuli, godinama terorizirala.

Smatraju da će to značiti i reorganizaciju policije te izmjenu drakonskih zakona o sigurnosti i slobodi medija koji će postati prioriteti.

Pročitajte i ovo Policija provodi pojačan nadzor u prometu U Zagrebu Policija upala na car meet i podijelila kazne: Ovakve situacije mogu biti opasne Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

No, ističu kako zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe tim dogovorom i dalje ima kontrolu nad vojnim snagama u zemlji.

Potpisivanje sporazuma očekuje se u ponedjeljak u prisutnosti predsjednika susjednih država, među kojima će biti i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki, koji je bio posrednik u postizanju konačnog dogovora.

Druga dvojica neimenovanih dužnosnika Pokreta za demokratske promjene (MDC) Morgana Tsvangiraija izjavila su kako su neki oporbeni čelnici, unatoč svemu, nezadovoljni kompromisima napravljenima da bi se postigao konačan dogovor s Mugabeom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene